Στοχευμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό και στα λύματα τουριστικών περιοχών Χαλκιδικής – Πιερίας

Στοχευμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό και στα λύματα τουριστικών περιοχών Χαλκιδικής – Πιερίας

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη αποφάσεων για τοπικά lockdown και στοχευμένους μοριακούς ελέγχους σε τμήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, όπου διαπιστωθεί έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, δύναται να υποστηρίξει η επέκταση του προγράμματος επιδημιολογίας λυμάτων που ανέπτυξε διεπιστημονική ομάδα επτά τμημάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα και από τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές τον τελευταίο μήνα στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες δείχνουν σημαντική αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας πως υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ή μετρίως συμπτωματικοί φορείς του ιού, αποφάσισε να συμπράξει με το Αριστοτέλειο και την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή αξιόπιστη εικόνα και να μπορεί να εισηγείται στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση κορωνοϊού στα αστικά λύματα – Φόβοι για σημαντική αύξηση των ασυμπτωματικών

Για τη Θεσσαλονίκη η επέκταση του προγράμματος αφορά τη χωρική εξέταση της συγκέντρωσης του κορονοϊού στα λύματα, με την αύξηση -από 3 έως 5- των σημείων δειγματοληψιών, οι οποίες σήμερα γίνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) με μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα να εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο τα σημεία της πόλης όπου υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα δειγματοληψιών θα επεκταθεί σε όλες της περιφερειακές ενότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, σε πόλεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

Προτεραιότητα σε πρώτη φάση θα δοθεί στις ενότητες Χαλκιδικής και Πιερίας, όπου λόγω του τουριστικού τους χαρακτήρα, μπορεί να έχουν εισαγόμενα κρούσματα ασυμπτωματικών φορέων. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει αυτόνομο αποχετευτικό σύστημα.

Όπως διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «η συνεργασία δε θα είναι μόνο απευθείας με την περιφέρεια αλλά και με τους δήμους, γι’ αυτό και εγγράφως και δια ζώσης θα ενημερωθούν όλοι οι δήμαρχοι, προκειμένου να δούμε σε ποια ακριβώς σημεία θα μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα των δειγματοληψιών».

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως «στόχος αυτή την περίοδο -δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο και σίγουρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου- είναι να εστιάσουμε στις περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, δηλαδή Χαλκιδική, Πιερία και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στην επόμενη φάση, τον χειμώνα, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε με το Πανεπιστήμιο και την ΕΥΑΘ επεκτείνοντας το πρόγραμμα και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας».

«Η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη σήμερα»

Τα στοιχεία για τη διασπορά του κορωνοϊού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σήμερα, αλλά και τις διακυμάνσεις από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες, παρουσίασε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Οι μετρήσεις ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου, με τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα να βαίνει αυξανόμενη. Περί τα τέλη Απριλίου ήταν υψηλή, αλλά στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί. Από τις 5 Μαΐου έως αρχές Ιουνίου δεν καταγραφόταν παρουσία ιού στα λύματα. Από τις 7-8 Ιουνίου ξεκίνησε να καταγράφεται μία αύξηση σημαντική. Στις 18 Ιουνίου ενημερώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες και βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως σήμερα το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα τοποθετείται στα επίπεδα που καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου και ενώ στις πιο πρόσφατες μετρήσεις δεν είναι πια τόσο εκθετικός, εξακολουθεί να είναι αυξητικός, με ενδείξεις ότι οι περισσότεροι φορείς του ιού είναι είτε μετρίως συμπτωματικοί είτε ασυμπτωματικοί.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε τη σημασία της χωρικής εξέτασης των λυμάτων της Θεσσαλονίκης με δειγματοληψίες σε διαφορετικά σημεία του αποχετευτικού δικτύου της, εξηγώντας ότι «θα ξέρουμε ακόμη πιο ειδικά σε ποια περιοχή έχουμε το πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ διευκρίνισε πως τα σημεία αυτά θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Θα έχουμε σύντομα την απάντηση, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε μία επιλογή με βάση τα χαρακτηριστικά του δικτύου αποχέτευσής μας, να καταλήξουμε στους συλλεκτήρες που έχει νόημα να μετρήσουμε, ώστε να υπάρχει ικανή συγκέντρωση για την αξιοπιστία των μετρήσεων. Είναι εύκολο να πει κανείς, θα πάρω την Καλαμαριά, την Τούμπα, Χαριλάου, αλλά δεν ταιριάζει πάντα με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο το δίκτυο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή