Εξηγήσεις Δένδια για την τριμερή

Εξηγήσεις Δένδια για την τριμερή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα έχει εξηγήσει σε εταίρους, συμμάχους, την Ε.Ε., αλλά και κατευθείαν την Τουρκία, ότι «η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση και θα προασπίσει τα δικαιώματά της», σε περίπτωση που η Αγκυρα επιχειρήσει να προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα, επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Τους έχουμε εξηγήσει πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί», είπε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας. Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είχε λόγο να αρνηθεί την πρόσκληση για συζητήσεις, υπό συγκεκριμένες, όπως είπε, προϋποθέσεις. «Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητάει κυρώσεις, είναι αντιφατικό να μη δέχεται εξηγήσεις ή συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Διότι, τότε, η γερμανική προεδρία θα είχε τη δυνατότητα να πει ότι, αφού αρνείστε οποιαδήποτε συνεννόηση, τότε πώς ζητάτε κυρώσεις;», πρόσθεσε (ρ/σ Alpha). Ως προς την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η Τουρκία αστόχησε με αυτό το οποίο έκανε και αστόχησε βαριά. Προσέβαλε την παγκόσμια κοινότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ανεξαρτήτως παρελθόντος, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πεποίθησης. Πάνω σε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την επιχειρηματολογία μας».

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια καταγράφονται λίγες ώρες μετά τη νέα επίδειξη αναθεωρητισμού από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το βράδυ της Τετάρτης, όταν κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «πριν από έναν αιώνα χάσαμε τα τρία τέταρτα των εδαφών μας». Ενώ πρόσθεσε ότι «για να κατανοήσουμε τη 15η Ιουλίου πρέπει να ξέρουμε τη μάχη Μαντζικέρτ, την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης που την υπενθυμίζουμε και εξυμνούμε με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή. Καταφέρνουμε να υψώσουμε στους ουρανούς και πάλι την προσευχή από την Αγία Σοφία που την είχαν σιγήσει πριν από 86 χρόνια».

Την ίδια στιγμή, στον γαλλικό Τύπο και, συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική έκδοση της La Tribune εμφανίστηκε άρθρο το οποίο παρουσιάζει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για πρόσκτηση των φρεγατών Belh@rra να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει διάθεση ούτε για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, «ούτε και αργότερα για την πώληση των δύο φρεγατών FDI (σ.σ. Belh@rra)». Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο αμυντικός συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Μισέλ Καμπιρόλ, τονίζεται ότι οι υπουργοί Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί και Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «προσπαθούν να επαναφέρουν στο τραπέζι τους Ελληνες», με τηλεφωνήματα που έγιναν ακόμα και χθες. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήγειρε αρκετά τεχνικά εμπόδια, σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Πιθανή αποτυχία του προγράμματος θα ήταν «χαστούκι» για τη γαλλική πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η πώληση των Belh@rra έχει για το Παρίσι τρεις διαστάσεις, την παρέμβαση σε γεωπολιτικό επίπεδο στη Μεσόγειο, τη βιομηχανική ανάπτυξη και τις δυνατότητες (τους πυραύλους SCALP στις φρεγάτες). Ο συντάκτης διερωτάται αν σε αυτό το διαφαινόμενο αδιέξοδο υπάρχει και αμερικανικός δάκτυλος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως η «Κ» ήδη ανέφερε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σήμερα ή αύριο, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και αυτό το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα η πλέον σημαντική διάσταση είναι εκείνη της στρατηγικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε τιμή (περίπου 3 δισ. ευρώ) και κατόπιν αρκετών επαφών στην τελική διαμόρφωση. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που είχε συνεδριάσει στις 30 Απριλίου είχε καταλήξει σε μια πρόταση δέκα δόσεων των 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Στα τέλη Ιουνίου ήλθε στην Αθήνα και η τελική πρόταση διαμόρφωσης από τη Γαλλία, η οποία περιλαμβάνει 24 κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, οκτώ πύραυλους SCALP και σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM, που ικανοποιούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή