Ασκηση δίωξης κατά Τουλουπάκη

Ασκηση δίωξης κατά Τουλουπάκη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις, που ασκούν επιρροή και στο έργο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, σηματοδοτεί η άσκηση βαριάς ποινικής δίωξης από τη Δικαιοσύνη εις βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Η δίωξη υπήρξε απότοκος πολύμηνων ερευνών, που διενήργησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε μια προσπάθεια αυτοελέγχου της Δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα των εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με το μείζον θέμα της ενοχοποίησης πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, με μόνα στοιχεία τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Η δίωξη κατά Τουλουπάκη για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατάχρησης εξουσίας, πέραν των δικαστικών εξελίξεων που προκαλεί, ισχυροποιεί κατά πολύ το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και εκείνο του ΚΙΝΑΛ που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της παραπομπής του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη στην υπόθεση των πολιτικών- Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά το πόρισμα της Προανακριτικής είναι αντιμέτωπος συνολικά με οκτώ αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της Ελένης Τουλουπάκη, με αποτέλεσμα η άσκηση δίωξης εις βάρος της, να ασκεί, εκ των πραγμάτων, σημαντική επιρροή και στην κατηγορία εις βάρος του τέως υπουργού.

Μετά την άσκηση της δίωξης, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα απομακρυνθεί από τη θέση της και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες επιλογής άλλου εισαγγελικού λειτουργού, επιλογή που θα γίνει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Η ίδια, σε δήλωσή της, κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη» και αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωσή της. «Η μέρα είναι ημέρα θλίψης», επισημαίνει η εισαγγελέας, για τη Δικαιοσύνη, και καταλήγει ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό». Παράλληλα, υπεραμύνεται της νομιμότητας των ενεργειών της στη διαχείριση των ερευνών για τη Novartis και επικαλείται τη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη που κατέληξε, σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Ζαχαρή, στο ότι δεν προέκυψαν εις βάρος της ποινικές ευθύνες.

Ηδη, η υπόθεση Τουλουπάκη έχει πάρει τον δρόμο της ανάκρισης, έως ότου φθάσει στη Δικαιοσύνη και ο φάκελος Παπαγγελόπουλου από τη Βουλή, οπότε η δικογραφία Τουλουπάκη θα ακολουθήσει τη δικαστική πορεία των συμμετόχων του τέως υπουργού που παραπέμπονται από τη Βουλή με τις διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών με ενδεχόμενη κατάληξη το Ειδικό Δικαστήριο. Τα αδικήματα που βαρύνουν πλέον την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, πέραν της κατάχρησης εξουσίας, είναι παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Η δίωξη εις βάρος της παραγγέλθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που έκανε την έρευνα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι ο έτερος αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Λάμπρος Σοφουλάκης –που μετείχε στις έρευνες– δεν εντόπισε ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων εκ μέρους της εισαγγελέως Τουλουπάκη. Η γνώμη του όμως δεν μετρά σύμφωνα με τον νόμο και η δίωξη που παραγγέλθηκε από τον αντεισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή ήταν μονόδρομος για την Εισαγγελία της Αθήνας. Ετσι τα περί διχογνωμίας των δύο ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών στην πράξη δεν έχουν εκ του νόμου πρακτική σημασία, καθώς μετρά μόνον η παραγγελία για δίωξη.

Σε ό,τι αφορά όμως τους συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, η έρευνα του Αρείου Πάγου υπήρξε και για τους δύο χωρίς ευρήματα.

Τέλος, παραγγέλθηκε έρευνα και κατά των εισαγγελέων Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου για αδικήματα επιμέρους ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης και άλλα, ενώ η έρευνα αφορά επίσης και τους Κων. Φρουζή, Νικόλαο Μανιαδάκη, Νίκο Μανία, πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Novartis. H έρευνα αυτή διατάχθηκε με βάση τα ευρήματα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή