Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο: «Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία»

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο: «Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υπάρξει συμφωνία», ανέφερε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί». 

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει πως η αρχική πρόταση της Επιτροπής –που προβλέπει για την Ελλάδα 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 9,4 δισ. σε δάνεια– ήταν «πολύ θετική».

Η Αθήνα κατά τις διαβουλεύσεις θα σταθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, στο να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να παραμείνει η προτεινόμενη αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. 

Τρίτον, η Ελλάδα δεν θέλει πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνον όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή