Τι σημαίνει η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού χωρίς θανάτους

Τι σημαίνει η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού χωρίς θανάτους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στο ερώτημα πολλών σχετικά με τη δυσανάλογα μικρή αύξηση των θανάτων σε χώρες όπου παρατηρείται σημαντική επάνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού δίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του την Παρασκευή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής Ιατρικής και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα κορωνοϊού εξηγεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων αφορά περισσότερο σε πληθυσμιακές ομάδες χαμηλότερου κινδύνου, την ώρα που όσοι κινδυνεύουν πιο πολύ παραμένουν προσεκτικοί.

«Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί ή περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας,» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος.

Για μια ακόμη φορά ο Ελληνας καθηγητής του London School of Economics απέρριψε τη θεωρία περί εξασθένησης του ιού ως εξήγηση του περιορισμού των θανάτων, μια θεωρία που κάποιοι επιστήμονες στην Ιταλία έχουν αναπτύξει.

«Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας (ΜΕΘ και ΜΑΦ) είχαν διατεθεί για την νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορωνοϊό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες,» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

«Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Ετσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές. Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ,» σημείωσε.

Ζήτησε ακόμη «να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Λίγος ορθολογισμός χρειάζεται μέχρι να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή