Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ιμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ιμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για όλους εμάς τους Ιμβρίους, η χαμένη μέσα στα κύματα του Βορείου Αιγαίου πατρίδα μας είναι ο κόσμος όλος. Παρά τα ανείπωτα δεινά, η Ίμβρος επεβίωσε. Οι Ίμβριοι, εδώ και στην ξενητιά, διετήρησαν αλώβητη την ταυτότητά τους. Όμως ο αγώνας δεν τελείωσε. Απαιτείται εγρήγορση. Και στο μέλλον θα χρειασθούν θυσίες για να μη χαθή ό,τι έζησε πάμπολλους αιώνες και κινδύνευσε να εξαφανισθή μετά το σκοτεινό 1964 και τώρα ξαναζωντανεύει. Συνεχίζομε όλοι μαζί. Κανείς δεν περισσεύει. Η Ίμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας, στο Κάστρο της Ίμβρου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ιμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν-1

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στο νέο ποιμενάρχη της νήσου, Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, του οποίου η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί αύριο, στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα της νήσου, Παναγία, και επισήμανε ότι ο Κύριλλος «γνωρίζει και αγαπά την Επαρχία του και τους ανθρώπους της, και είμεθα όλοι βέβαιοι ότι με την έλευσί του εδώ αρχίζει μια νέα δημιουργική και ανορθωτική περίοδος στη ζωή των Ιμβρίων».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ο ναός της Αγίας Μαρίνης ήταν μητροπολιτικός ναός μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε η έδρα της Μητροπόλεως στην Παναγία, διοικητικό κέντρο του νησιού.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ιμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν-2

Εξάλλου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε και για την ευσέβεια των κατοίκων του Κάστρου, αλλά και όλης της Ίμβρου, οι οποίοι ανέγειραν περικαλλείς ναούς και αναρίθμητα εξωκκλήσια. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι Ίμβριοι έχουν αφιερώσει στην Αγία Μαρίνα δύο ενοριακούς ναούς, του Κάστρου και του Σχοινουδίου, ενώ από τους υπόλοιπους επτά ενοριακούς ναούς, οι πέντε είναι αφιερωμένοι στην Θεοτόκο, ένας στην Αγία Βαρβάρα και ένας στον Άγιο Γεώργιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή