Tο ΕU Green Deal πάει στην παραλία της Βούλας

Tο ΕU Green Deal πάει στην παραλία της Βούλας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες προσαρμόζονται στα δεδομένα της νέας κανονικότητας, επανεξετάζουν και τη σχέση τους με το περιβάλλον. Αλλωστε η πανδημία του κορωνοϊού συμπίπτει χρονικά με την παγκόσμια ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης σχεδιάζονται με γνώμονα την παρούσα και μελλοντική ανάγκη για μία οικονομία πιο ανθεκτική, για μία κοινωνία πιο δίκαιη, για ένα μέλλον πιο ψηφιακό και για έναν πλανήτη πιο πράσινο. Ηδη, η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως θα μετατρέψει το σχέδιο του Green Deal σε πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας της Ε.Ε. και η στροφή στην πράσινη οικονομία αποτελεί πλέον τον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Με εργαλείο την ψηφιακή μετάβαση, το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες οφείλουμε να κάνουμε τολμηρά βήματα που θα μας οδηγήσουν σε νέες συνήθειες. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), συμφώνησαν να συνεργαστούν για να πληροφορήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με την ανάγκη να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας στις νέες συνθήκες και να υιοθετήσουμε νέες, πράσινες συνήθειες οι οποίες θα αποτελέσουν κομμάτι τις συνολικής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσανατολιστεί σε ένα μοντέλο κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας. Η υψηλή τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι οι καταλύτες της μετάβασης αυτής.

Ενα πρώτο βήμα στη στρατηγική αυτή συνεργασία είναι η δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου συστήματος μονάδων φόρτισης για μικρές ατομικές συσκευές μέσω ηλιακής ενέργειας. Οι φορτιστές αυτοί θα τοποθετηθούν από το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ σε ομπρέλες στη δημοτική παραλία της Βούλας, που παραχωρεί για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, δίπλα στο δημαρχείο. Η κάθε ομπρέλα θα φέρει αυτόνομη φωτοβολταϊκή μονάδα στο πάνω μέρος της, και μονάδα συσσώρευσης και παροχής ρεύματος μέσω δύο θυρών USB που θα δίνουν τη δυνατότητα στους λουόμενους να φορτίσουν δωρεάν, μέσω της ηλιακής ενέργειας, τις προσωπικές τους κινητές συσκευές. Παράλληλα, το εγκατεστημένο σύστημα ηλιακής φόρτισης κάθε ομπρέλας – διασυνδεδεμένο σε δίκτυο του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things – ΙοΤ)– θα έχει τη δυνατότητα μετάδοσης των μετρήσεων της ηλιακής ενέργειας που καταναλώνει κάθε συσκευή. Οι μετρήσεις αυτές θα μεταφορτώνονται στον ιστότοπο https://ec.europa.eu/greece/events/grEEnbeach_el ώστε το ενεργειακό όφελος της δράσης να είναι άμεσα προσβάσιμο σε όλους.

Οσοι λοιπόν αυτό το καλοκαίρι επιλέξουν να αναζητήσουν μια όαση δροσιάς στις κοντινές παραλίες της Αθήνας και συγκεκριμένα στη δημοτική παραλία, στο δημαρχείο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα), θα μπορούν να επωφεληθούν από δωρεάν ηλιακούς φορτιστές εγκατεστημένους στις ομπρέλες. Η δράση θα ξεκινήσει την Τρίτη, 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.

Η στρατηγική σύμπραξη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ θα επικυρωθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ώστε να συνεχιστεί με περισσότερες πράσινες δράσεις.

Κοινός στόχος πλέον είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 με σκοπό την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του φυσικού πλούτου των χωρών της Ευρώπης. Για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, η Ευρώπη πρέπει να μετασχηματίσει το ενεργειακό της σύστημα, το οποίο παράγει το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. Η στρατηγική της Ε.Ε. για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος και η στρατηγική της Ε.Ε. για το υδρογόνο, θα ανοίξουν τον δρόμο για έναν αποδοτικότερο και περισσότερο διασυνδεδεμένο ενεργειακό τομέα έχοντας ως διττό στόχο ένα καθαρότερο πλανήτη και μια ισχυρότερη οικονομία.

* Ο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

** Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

*** Ο δρ Αγγελος Αμδίτης είναι διευθυντής Ερευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας I-SENSE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή