«Κορωνοκαταιγίδα» και στα Βαλκάνια

«Κορωνοκαταιγίδα» και στα Βαλκάνια

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν όλοι οι Βαλκάνιοι είχαν πιστέψει ότι με τη λήψη την άνοιξη των πρώτων αυστηρών μέτρων «καθάρισαν» με τον κορωνοϊό. Στο Μαυροβούνιο ο πρόεδρος Μίλο Τζουγκάνοβιτς κήρυξε στις αρχές Ιουνίου την χώρα «covid free», ενόψει τουριστικής περιόδου και εκλογών, στα Τίρανα ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα διεκδικούσε τον τίτλο του «πρωταθλητή Ευρώπης», ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο Σέρβος «ηγεμόνας» Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποφάνθηκε ότι έπρεπε να ανοίξει τα γήπεδα και τις καφετέριες προκειμένου να γεμίσει την κάλπη με ψηφοδέλτια του κόμματός του και στη Ρουμανία, όπως και στη Βουλγαρία, οι Αρχές δεν έδωσαν σημασία όταν άρχισαν να επιστρέφουν από τις πληττόμενες ευρωπαϊκές χώρες κατά χιλιάδες οι συμπατριώτες τους εποχικοί εργάτες.

Και ενώ όλοι ετοίμαζαν, καθότι «καθαροί», τις βαλίτσες για διακοπές στην Ελλάδα, που με τη σειρά της ανέμενε τη βαλκανική «ανάσα» για τον τουρισμό της, ενέσκηψε εκ νέου «κορωνοκαταιγίδα», που μαίνεται από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα και από τα Καρπάθια μέχρι την οροσειρά της Ροδόπης απειλώντας με επικίνδυνη «εισβολή» στις ελληνικές ακτές και όχι μόνο. Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όπως και οι νεκροί, οι αντοχές των ούτως ή άλλως αδύναμων συστημάτων υγείας γίνονται οριακές, και οι κυβερνήσεις «τρέχουν» να προλάβουν μια γενικευμένη σάρωση των πληθυσμών από τον ιό που προκαλεί ήδη και πολιτικές αναταράξεις.

Στο Βελιγράδι οι Σέρβοι βγήκαν σε δρόμους και πλατείες κραυγάζοντας εναντίον του Βούτσιτς ότι τους είπε ψέματα για την υγειονομική κατάσταση, στις προεκλογικές ομιλίες του στη Βόρεια Μακεδονία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε τον Ζόραν Ζάεφ ότι αδιαφόρησε για την υγεία των πολιτών, στη Σόφια χιλιάδες εξουθενωμένοι από τα μέτρα Βούλγαροι διαδηλώνουν καθημερινά στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο Βουκουρέστι κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για τη δυνατότητα επαναφοράς νέων αυστηρών μέτρων. 

Τριακόσια πενήντα κρούσματα κατέγραψε μόνο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο των 600.000 κατοίκων, το ίδιο και η Σερβία, την Παρασκευή έξι άνθρωποι πέθαναν στη Βουλγαρία από την COVID-19 και 232 τέθηκαν ως κρούσματα σε καραντίνα, στη Βόρεια Μακεδονία αποκαλύφθηκαν 192 μολύνσεις ανήμερα την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών και στην Αλβανία με τη χαλάρωση των μέτρων, στα μέσα του Ιουνίου, σημειώθηκαν τρεις φορές περισσότεροι θάνατοι (101 συνολικά) από την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας (Μάρτιος – Μάιος).

Οι κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή της Σερβίας, όπου τοποθετείται ο πυρήνας του βαλκανικού επιδημιολογικού κυκλώνα, προσπαθούν με μέτρα όπως η επαναφορά της μάσκας, η απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων και τοπικές καραντίνες σε πόλεις και περιοχές που εμφανίζει ο ιός ταχύτατη διάδοση, να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, αποφεύγοντας επί του παρόντος γενικευμένα lockdown. 

Τι πήγε λάθος και ενώ οι Βαλκάνιοι γείτονες επιδείκνυαν με περηφάνια τη χαμηλή έως ασήμαντη εξάπλωση του ιού, βρίσκονται τώρα σε COVΙD-19 περιδίνηση; Oλα δείχνουν πως οι πολιτικές ελίτ βιάστηκαν να χαλαρώσουν τα αυστηρά μέτρα που εξαρχής έλαβαν, πλην της Σερβίας όπου ο πρόεδρος Βούτσιτς χλεύαζε τον «αστείο ιό», συνιστώντας στους πολίτες να πίνουν «κανένα ρακί»(!) για να τον καταπολεμήσουν εγκαίρως. Σχεδόν όλες οι χώρες (Κροατία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Βοσνία) είχαν ή έχουν μπροστά τους εκλογές και κάλπες με απαγορεύσεις και καραντίνα στα Βαλκάνια δεν νοούνται, όπως και ποδοσφαιρικά ντέρμπι χωρίς φιλάθλους.

Την επομένη των επινίκιων πανηγυρισμών στο Βελιγράδι για την εκλογική νίκη του Βούτσιτς, στους οποίους συμμετείχαν αγκαλιασμένοι και χωρίς μάσκες χιλιάδες κομματικοί οπαδοί, βρέθηκαν θετικοί στον ιό δύο υπουργοί του και η πρόεδρος της Βουλής. Στο Μαυροβούνιο ο κορωνοϊός επανεμφανίστηκε σε εκρηκτική μορφή, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, με την επιστροφή εκατοντάδων φιλάθλων που είχαν περάσει τα σύνορα στη Σερβία για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα, ενώ στη Σόφια ο Μπόικο Μπορίσοφ αφού διέκοψε την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα επέτρεψε τη διεξαγωγή της συνάντησης ΤΣΣΚΑ-Λοκομοτίβ με τη συμμετοχή 10.000 οπαδών τους, εννοείται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο οι εκλογικές σκοπιμότητες. Οι αναιμικές οικονομίες των χωρών δεν άντεχαν άλλο, όπως και οι άνθρωποι (απο)κλεισμένοι σε διαμερίσματα-σπιρτόκουτα από την εποχή του Τίτο, του Χότζα και του Τσαουσέσκου, ενώ οι καλπάζουσες στις κοινωνίες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον ιό τροφοδοτούσαν την ανυπομονησία των πολιτών για κατάργηση των μέτρων. Μόνο στη Βουλγαρία, σε δημοσκόπηση, ένα εκατομμύριο άνθρωποι δήλωσαν βέβαιοι ότι ο ιός είναι ανύπαρκτος ή κατασκευασμένος! Μέσα σε όλα αυτά εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργάτες επέστρεψαν στις πατρίδες τους από χώρες όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία, όπου ο κορωνοϊός έκανε θραύση.

Η Ελλάδα

Επόμενο ήταν με το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τον οδικό τουρισμό, ο κορωνοϊός να διαβεί μαζί με τους Βαλκάνιους εκδρομείς από τον Προμαχώνα και να φτάσει σε ακτές και νησιά και με τις χιλιάδες εποχικούς εργάτες από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στους κάμπους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Από μια ανάλυση της καθημερινής γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ (Voria.gr) προκύπτει ότι το διάστημα από την 1η έως τις 15 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν στη χώρα 507 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 278 είναι εισαγόμενα και τα 229 αφορούν εγχώρια περιστατικά. Επί του συνόλου των εγχώριων κρουσμάτων, δηλαδή 229 νέων μολύνσεων, τα 148 εντοπίστηκαν σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου εργάζονται στις γεωργικές καλλιέργειες νεοαφιχθέντες αλλοδαποί.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή