Το παιδαγωγικό θαύμα που συντελεί στην Κόρινθο το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα

Το παιδαγωγικό θαύμα που συντελεί στην Κόρινθο το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι φορές που η επαφή με μια κυψέλη παιδείας και πολιτισμού, όπως είναι το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα στην Κόρινθο, μπορεί να σε γεμίσει σκέψεις για το πώς μπορούν η θέληση και η σωστή οργάνωση να φέρουν καρπούς. Λίγο λίγο έμαθα τον δρόμο μου προς το Καλογεροπούλειο, γιατί εκεί με τράβηξαν το όραμα των ανθρώπων του και η αφοσίωσή τους στη μουσική παιδεία των παιδιών. Πάνω από 200 παιδιά φοιτούν με άριστους καθηγητές και σχηματίζουν ήδη τη μαγιά για τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κορίνθου. Λίγοι, στην Αθήνα και αλλού, γνωρίζουν την ύπαρξη του Καλογεροπούλειου και είναι κατανοητό γιατί αριθμεί λίγα χρόνια ζωής, και η φήμη του απλώνεται αργά, μεθοδικά και με σοβαρότητα, στόμα με στόμα. Είχα πάει για πρώτη φορά τον χειμώνα και είχα ξεναγηθεί στους υπέροχους χώρους του και στο αρχείο που άφησε ο Νικόλαος Αθ. Καλογερόπουλος – Kaloy, ένας πολυμήχανος, καλλιεργημένος άνθρωπος, με σπουδές φιλοσοφίας στην Ελβετία και αγάπη για τις τέχνες. Είχα καταλάβει ότι θα επέστρεφα.

Το παιδαγωγικό θαύμα που συντελεί στην Κόρινθο το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα-1

Στο Καλογεροπούλειο Ιδρυμα η συνύπαρξη φύσης και τέχνης δημιουργεί ένα περιβάλλον που εμπνέει.

Πήγα και πάλι πρόσφατα στην Κόρινθο για την αποχαιρετιστήρια συναυλία της σεζόν, μια γιορτή με καθηγητές και μαθητές, που την απόλαυσα χάρη στην ανεπιτήδευτη οργάνωση που προβλέπει, πάντα, η ψυχή του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, Μαρία Χρισταρά. Είναι ένας άνθρωπος υψηλού φρονήματος, που μέρα-νύχτα εργάζεται για τους σκοπούς και την ευημερία του Ιδρύματος. Πασχίζει να το δει να αναγνωρίζεται όπως του αξίζει. Και ήδη, η αναγνώριση ήρθε από την Αγγλία. Ημουν εκεί, όταν παρουσία μάλιστα του δημάρχου Κορινθίων, κ. Βασίλη Νανόπουλου, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Καλογεροπούλειου, ο εξαίρετος συνθέτης και παιδαγωγός Παναγιώτης Θεοδοσίου ανακοίνωσε στο κοινό τη συνεργασία τού Ιδρύματος με τη διεθνή πλατφόρμα πιστοποίησης πτυχίων ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music). «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και μοναδική πράξη εξωστρέφειας του Καλογεροπούλειου, που θα δώσει την ευκαιρία να γίνει διεθνές εξεταστικό κέντρο για όλη την Πελοπόννησο», είπε ο κ. Π. Θεοδοσίου. «Βεβαίως έχουν προηγηθεί δύο χρόνια επιτυχούς συνεργασίας με μια άλλη επίσημη και διεθνή επίσης πλατφόρμα πιστοποίησης, αυτήν του Rock School. Ενα σύστημα επίσης βραβευμένο από την βασίλισσα Ελισάβετ». Στα παιδιά που φοιτούν στο Καλογεροπούλειο ανοίγεται ένας νέος δρόμος απόκτησης παγκοσμίως αναγνωρισμένων μουσικών διπλωμάτων. Ανάμεσα στους διδάσκοντες είναι ονομαστοί μουσικοί όπως και ο Αλέξης Θεοφυλάχτου, πρώτο βιολί στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το παιδαγωγικό θαύμα που συντελεί στην Κόρινθο το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα-2

Η λήξη της φετινής χρονιάς σφραγίστηκε με ρεσιτάλ και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Αυτή η αναγνώριση σημαίνει πως από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά το Καλογεροπούλειο (που δεν είναι κερδοσκοπικό αφού έχει καταπίστευμα) μπορεί να είναι εξεταστικό κέντρο της συγκεκριμένης πλατφόρμας όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Αυτή η εξέλιξη αναβαθμίζει όλη την εκπαιδευτική διαδικασία που προσφέρει το Καλογεροπούλειο, το οποίο αρχίζει επίσης και μια εποικοδομητική συνεργασία με το El Systema Greece, που επισκέφθηκε ήδη τους χώρους του Ιδρύματος, μέσα στο πράσινο, τα λουλούδια και τα μικρά σπιτάκια, που θυμίζουν τα παλιά σπίτια της Κορίνθου. Η Μαρία Χρισταρά που φροντίζει να γίνονται όλα στην εντέλεια έχει όνειρα και φιλοδοξία για τη νέα γενιά της γενέθλιας πόλης της. Το διαπίστωσα και στη συναυλία – γιορτή στους κήπους του Ιδρύματος. Εκεί, οι μαθήτριες Αννα Ρασιά και Δήμητρα Γκέλη (πιάνο) συμμετείχαν σε ένα θαυμάσιο πρόγραμμα μαζί με τους καθηγητές τους, Φανή Γεβετζή, Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, Αλέξανδρο Χαραλάμπους, Κατερίνα Λιάτα και τον προσκεκλημένο ακορντεονίστα Βασίλη Μαντούδη. Η Κόρινθος δείχνει ένα δρόμο.

Το παιδαγωγικό θαύμα που συντελεί στην Κόρινθο το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα-3

Ο κιθαριστής Γιώργος Μπεχλιβάνογλου ερμήνευσε δεξιοτεχνικά κομμάτια στη συναυλία του Καλογεροπουλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή