Δύσκολη εξίσωση για τους ηγέτες Ε.Ε.

Δύσκολη εξίσωση για τους ηγέτες Ε.Ε.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς μετακινήσεις από τις πάγιες θέσεις των διαφορετικών στρατοπέδων έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις της πρώτης μέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27) και το Ταμείο Ανάκαμψης την Παρασκευή. Η Σύνοδος, η πρώτη με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα στην Ευρώπη της πανδημίας του κορωνοϊού, θα συνεχιζόταν το Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για ένα ιστορικά άνευ προηγουμένου συνδυαστικό πακέτο 1,82 τρισ. ευρώ (βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ), που θα συμβάλει καταλυτικά στην επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ως αργά την Παρασκευή δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα καταθέσει τροποποιημένη πρόταση ο κ. Μισέλ. Στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο ολομέλειας, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, κυριάρχησαν τρία θέματα: η διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέγεθος του ΠΔΠ και οι «επιστροφές» (rebates) για τους καθαρούς συνεισφορείς και το μέγεθος του Ταμείου σε συνδυασμό με το μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Το πρώτο εξ αυτών θεωρείται το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας, με την Ολλανδία να προσέρχεται στη Σύνοδο με την πιο σκληρή στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ολλανδία κατέθεσε την Παρασκευή νέα πρόταση για να γεφυρωθεί το χάσμα με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ – χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από την απαίτηση ομοφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η Χάγη προσήλθε στη Σύνοδο απαιτώντας απόφαση διά ομοφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο στο στάδιο της έγκρισης των εθνικών προγραμμάτων όσο και στο στάδιο της υλοποίησης, και σε εμπλοκή του εθνικού της Κοινοβουλίου στις εγκρίσεις. Η πρόταση Μισέλ προβλέπει συμμετοχή του Συμβουλίου μόνο στην πρώτη φάση και με ειδική πλειοψηφία (όχι ομοφωνία).

Σχετικά με το ύψος του ΠΔΠ, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, στην προσπάθεια περαιτέρω μείωσής του, από 1,074 τρισ. ευρώ της πρότασης Μισέλ προς το 1,05 τρισ., πρωτοστάτησε η Δανία (μία ακόμα από τους «φειδωλούς 4» του Βορρά).

Σχετικά με τα rebates αναμένεται έντονη αντιπαράθεση, καθώς αρκετές χώρες ήδη ενίστανται στη διατήρησή τους σε πραγματικούς όρους (σε τιμές 2020) βάσει της πρότασης Μισέλ, ενώ οι «φειδωλοί 4» διεκδικούν περαιτέρω βελτίωση της πρότασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα αποδεχθεί την πρόταση Μισέλ σχετικά με τα rebates μόνο αν παραμείνει ως έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο σε συνολικό μέγεθος όσο και σε αναλογία επιχορηγήσεων προς δάνεια (500 δισ. προς 250 δισ. ευρώ). 

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης προτάσεις για τη μείωση των επιχορηγήσεων προγραμμάτων εκτός του Recovery and Resilience Facility (310 δισ. ευρώ), όπως το Εργαλείο Φερεγγυότητας και το Invest EU, που δεν έχουν κλείδα κατανομής ανά κράτος-μέλος. 

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν ώς την Κυριακή. Ως πιθανή ημερομηνία επαναληπτικής Συνόδου αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία έχουν αναφερθεί η 27η και η 28η Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τον βαθμό προόδου που θα καταγραφεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς ο κ. Μισέλ θα διστάσει να συγκαλέσει τρίτη συνάντηση χωρίς σχετική βεβαιότητα ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη. 

Εκτακτα μέτρα

Η έκτακτη Σύνοδος είναι ιστορικά άνευ προηγουμένου για έναν ακόμα λόγο: για τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αξιωματούχο που συντόνισε τη διοργάνωση, σε φυσιολογικούς καιρούς, επιτρέπεται να συνοδεύσουν κάθε ηγέτη έως και 19 άτομα· αυτή τη φορά το μέγεθος των αντιπροσωπειών περιορίστηκε σε έξι άτομα. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα EBS 5 στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa – την πιο μεγάλη του κτιρίου, στην οποία κανονικά χωρούν ώς και 330 άτομα. Στην αίθουσα ήταν προγραμματισμένο να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή μόνο οι 31 ή 32 ηγέτες κρατών-μελών και ευρωπαϊκών θεσμών. Ο Σ. Μισέλ ζήτησε να μη γίνουν χειραψίες και οι ηγέτες να προσέλθουν στη Σύνοδο φορώντας μάσκες. Αν ένας εκ των ηγετών ασθενήσει, αποχωρεί και προβλέπεται να μεταβιβάσει το δικαίωμα παρέμβασης και ψήφου σε άλλο κράτος-μέλος. Τη Σύνοδο καλύπτει μικρό pool καμερών και φωτογράφων, ενώ έχουν αποκλειστεί οι δημοσιογράφοι. Το πρωί της Παρασκευής, πάντως, αντιπροσωπείες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) ανάρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν τους ηγέτες τους να κάνουν χειραψίες χωρίς να φορούν μάσκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή