Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη και ηγετών του Νότου με τους «φειδωλούς»

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη και ηγετών του Νότου με τους «φειδωλούς»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Νωρίς το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε νέα πολυμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των «27».

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο κ. Κουρτς.

Τρίτος γύρος με ζητούμενο τον συμβιβασμό στις Βρυξέλλες

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή του ότι «διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».

«Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναμενόταν νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε: Τέλος παιχνιδιού

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή