Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής: Ιστορική μέρα για την Ευρώπη

Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής: Ιστορική μέρα για την Ευρώπη

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. κατέληξε σε ιστορική συμφωνία που θέτει στη διάθεσή της τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να διαχειριστεί τις προκλήσεις από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως τόνισε ο Μακρόν οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και δύσκολες και χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των κρατών-μελών που μπλόκαραν τη συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι υποχωρήσεις ήταν αναλογικές και αναγκαίες, ώστε να έχουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης αρκετά μεγάλο ώστε να είναι αποτελεσματικό.

«Δεν υπάρχει τέλειος κόσμος αλλά καταφέραμε να κάνουμε πρόοδο», τόνισε. 

Νωρίτερα, δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, ο Μακρόν, και μέσω Twitter έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη». 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή