Ν. Χαρδαλιάς: Από τα Βαλκάνια τα οκτώ στα δέκα εισαγόμενα κρούσματα

Ν. Χαρδαλιάς: Από τα Βαλκάνια τα οκτώ στα δέκα εισαγόμενα κρούσματα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιοδήποτε επίπεδο. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις για την COVID-19 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώ ξεκαθάρισε πως όπου χρειαστεί, θα ληφθούν τοπικά μέτρα.

Αρχίζοντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «το εβδομαδιαίο ραντεβού γίνεται για να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το άνοιγμα της χώρας και να ξέρουμε πώς εξελίσσεται η προσπάθεια».

Οπως ανέφερε, από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, έχουν νοσήσει συνολικά 4.007 άνθρωποι, 1.030 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο ενώ 195 έχουν καταλήξει.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε «είπαμε ότι ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια, γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε και στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας λέγοντας πως «από 1-19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720, από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, εκ των οποίων τα 105 εντοπίστηκαν σε αεροδρόμια, τα τέσσερα στα λιμάνια και τα 186 στα χερσαία σύνορα.  53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το 78% των εισαγόμενων κρουσμάτων προέρχονται από χώρες της Βαλκανικής (225 από τα 295). Ειδικότερα, τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τη Σερβία (78), και ακολουθούν η Βουλγαρία (63), η Ρουμανία (61) η Αλβανία(23) και οι ΗΠΑ (6).

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης λέγοντας πως «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων».

Σε ερώτηση σχετικά με τα ορφανά κρούσματα είπε πως «κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, ιχνηλατείται και η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση». Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων».

Ερωτηθείς για το αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο είπε ότι «είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο», ωστόσο πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή