Πυρκαγιές: O Β. Kαπέλιος, ο Γ. Βασιλειάδης και τα Κύθηρα

Πυρκαγιές: O Β. Kαπέλιος, ο Γ. Βασιλειάδης και τα Κύθηρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης, που το καλοκαίρι του 2017 μαινόταν στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, οδήγησε η δημοσιοποίηση από την «Κ» της συνομιλίας του τέως αρχηγού Β. Ματθαιόπουλου με τον πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας, επιπυραγό Δ. Λιότσιο. Σε αυτήν ο Ματθαιόπουλος ακούγεται να απειλεί τον κ. Λιότσιο ότι εάν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του, θα πάρει μετάθεση στη Σάμο και στην πρώτη μεγάλη φωτιά θα τον αφήσουν χωρίς εναέρια μέσα ώστε να τον εκθέσουν. Επικαλέστηκε ότι αυτό συνέβη το 2017 με τις φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη, όταν ο τότε αρχηγός Β. Καπέλιος άφησε τον επιχειρησιακό υπαρχηγό Γ. Βασιλειάδη χωρίς εναέρια μέσα. «Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια, για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη», ακούγεται να του λέει.

Η φωτιά στα Κύθηρα ξέσπασε την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Το Σάββατο, και ενώ είχε προσωρινά ελεγχθεί, αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα να κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα γης. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο τότε υπαρχηγός επιχειρήσεων Γ. Βασιλειάδης, που αποστρατεύθηκε στις αρχές του 2018. Τα πρώτα 24ωρα μετά την πυρκαγιά, ο κ. Βασιλειάδης είχε πει σε συνομιλητές του ότι ενώ είχε ήδη από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ζητήσει τη συνδρομή εναερίων μέσων, ο κ. Καπέλιος δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να αναζωπυρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με όσα φέρεται να είχε καταγγείλει, στη φωτιά είχαν πάρει εντολή να επιχειρήσουν ένα Canadair CL-415 που όμως υπέστη βλάβη και αποχώρησε και δύο Canadair CL-215, τα οποία όμως εν πτήσει από την Ανδραβίδα προς τα Κύθηρα πήραν εντολή να κάνουν ρίψεις σε μέτωπο στην Καλαμάτα, απ’ όπου κατάγεται ο κ. Καπέλιος. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το ίδιο φέρεται να είχε συμβεί και κάποιες εβδομάδες νωρίτερα στη φωτιά στη Μάνη, όταν και πάλι ο κ. Βασιλειάδης φέρεται να τηλεφώνησε 9 με 10 φορές στον κ. Καπέλιο για να του ζητήσει συνδρομή σε εναέρια μέσα, δίχως ανταπόκριση. Τελικά, στις 7.30 το βράδυ στη φωτιά επιχείρησαν δύο Canadair που πρόλαβαν να κάνουν μία – δύο ρίψεις νερού.

Διαφορετική είναι η εικόνα που περιγράφει ο Β. Καπέλιος, που προτίθεται να στείλει εξώδικο στον κ. Ματθαιόπουλο. Είπε σε συνομιλητές του ότι στα Κύθηρα στάλθηκαν δυνάμεις ακόμα και από τη Θράκη, καθώς και ότι ρίψεις νερού πήραν εντολή να πραγματοποιήσουν τα δύο Canadair που βρίσκονταν στην Ανδραβίδα, ένα Σινούκ και ένα Σούπερ Πούμα, όπως επίσης και το ελικόπτερο Ερικσον από την Κρήτη. Εξήγησε ωστόσο ότι το πλησιέστερο αεροδρόμιο ανεφοδιασμού ήταν στην Καλαμάτα και ως εκ τούτου «το καθαρό πτητικό έργο κάθε εναέριου μέσου ήταν περιορισμένο». Μεγάλη ήταν, σύμφωνα με τον κ. Καπέλιο, η κινητοποίηση και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή