Στο Πεντάγωνο τα τουρκικά F-35

Στο Πεντάγωνο τα τουρκικά F-35

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία επιβεβαίωσαν χθες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Defense News, τερματίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί από την περυσινή αποβολή της Τουρκίας από το κοινό πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού αεροσκάφους.

Τα οκτώ συμβατικά αεροσκάφη F-35A –τα οποία είχαν κατασκευαστεί αρχικά από την εταιρεία Lockheed Martin για την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ύψους 862 εκατ. δολαρίων– θα αγοραστούν τελικά από τις ΗΠΑ, μαζί με έξι επιπλέον αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις οποίες έχουν θέσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35 τον περασμένο Ιούλιο, αφού πρώτα προμηθεύθηκε το σύστημα αμυντικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχίες εντός του ΝΑΤΟ, καθώς το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις μυστικές δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών. Η Αγκυρα είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα άμυνας τον Απρίλιο, ωστόσο μια τέτοια κίνηση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Το πρόγραμμα F-35 σχεδιάστηκε για την παραγωγή αεροσκαφών για τις ΗΠΑ, αλλά και για τους βασικούς συμμάχους τους, οι οποίοι κλήθηκαν να συνδράμουν οικονομικά στην ανάπτυξη των μαχητικών αεροπλάνων σε αντάλλαγμα συμβάσεων παραγωγής εξαρτημάτων. Αρχικά, η Τουρκία είχε προγραμματίσει την αγορά 100 αεροσκαφών F-35A, πραγματοποιώντας μάλιστα την τελετουργική παράδοση των δύο πρώτων τον Ιούνιο του 2018, στη βάση πολεμικής αεροπορίας Λιουκ, στο Φοίνιξ της Αριζόνας. Ωστόσο, τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία και έκτοτε έχουν γίνει πολλές εικασίες για την τύχη των αεροσκαφών αυτών.

Τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως η άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία θα παραβίαζε τους όρους της σύμβασης, κάνοντας μάλιστα λόγο για περίπτωση κλοπής.

Η ανακοίνωση της αγοράς των τουρκικών F-35 πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ετοιμάζεται να υποβάλει ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα εντείνει τον κυβερνητικό έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τις αναφορές κορυφαίου νομοθέτη της χώρας, το νομοσχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί αυτή την Παρασκευή, λίγες εβδομάδες αφότου ο Ερντογάν ορκίστηκε να «χαλιναγωγήσει» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το νομοσχέδιο θα αναγκάσει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube, να καθιερώσουν επίσημη παρουσία στη χώρα, η οποία θα είναι υπόλογη στις τουρκικές αρχές και θα αντιμετωπίζει πρόστιμα σε περίπτωση αρνητικών πρακτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή