Αλ. Τσίπρας: Επιβάλλεται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Αλ. Τσίπρας: Επιβάλλεται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την ελληνοτουρκική κρίση. 

«Να έρθει στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το μείζον ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης, να έρθει εδώ να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να κρύβεται, δεν μπορούν να είναι άδεια τα έδρανα της Βουλής σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να ενημερώσει τη Βουλή και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα».

«Από χθες το μεσημέρι έχει βγει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνω των 40 πολεμικών τουρκικών πλοίων βρίσκονται νότια της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί με Navtex της τουρκικής πλευράς σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα», ανέφερε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι από χθες, όλη την ημέρα, το υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού και όλα τα Μέσα γέμισαν με «διαρροές», «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ' όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις». «Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;», σχολίασε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών».

«Αναρωτιέμαι, ποιο μήνυμα στέλνετε αυτές τις κρίσιμες ώρες στην άλλη πλευρά.  Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα; Δεν γνωρίζατε την κλιμάκωση από την Τουρκία; Η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους καλής γειτονίας, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Ήταν τυχαία η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί; Και έρχεται και αυτή η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο. Απαιτείται σχέδιο. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των συμμαχιών, οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την ώρα που έχει βγει ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο να στήσει κάλπη δίωξης του πολιτικού του αντιπάλου».

«Την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν επί ενάμιση μήνα τώρα έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης, συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων; Ποια ενότητα όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας; Μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε ως τυμβωρύχοι δύο χρόνια μετά για να σπιλώσετε την υπόληψη της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα στοιχείο με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων τις οποίες υιοθετήσατε α λα καρτ στο σκέλος που εσείς θέλατε να υιοθετήσετε κι όχι τα στελέχη σας που αναδείχθηκαν περιφερειάρχες με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή