Κορωνοϊός: Στην Αττική ένα στα έξι κρούσματα

Κορωνοϊός: Στην Αττική ένα στα έξι κρούσματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διημέρου, κατά το οποίο καταγράφηκαν πέντε θάνατοι λόγω του κορωνοϊού και σε επίπεδο μετάδοσης εντός των συνόρων πολλά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και μεμονωμένα περιστατικά σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα του ιού εκ των οποίων τα 14 χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα» (εννέα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου), οκτώ εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, επτά στην Αττική, και από ένα σε Ξάνθη, Ηράκλειο, Εύβοια και Μαγνησία.

Χθες καταγράφηκαν τρεις θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας να είναι πλέον 200. Σταθερός παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (10 ασθενείς).

Στην περιοχή της Αττικής εντοπίστηκαν σχεδόν ένα στα έξι κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τον μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, από τα 671 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά από τις αρχές του μήνα έως και χθες στη χώρα, τα 108 προέρχονται από την Αττική.

Πάντως, οι ειδικοί επιστήμονες προς το παρόν θεωρούν ότι αυτοί οι αριθμοί δικαιολογούνται από το γεγονός ότι στην Αττική συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, ενώ ταυτόχρονα το Λεκανοπέδιο έχει πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Εφιστούν, ωστόσο, την προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για την ενημέρωση του κοινού μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις μάσκες προσώπου και τα λάθη που γίνονται στην εφαρμογή τους. Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονογράφημα με συστάσεις για το «τι δεν κάνουμε» όταν χρησιμοποιούμε μάσκα. Σύμφωνα με αυτές «δεν χρησιμοποιούμε σκισμένες μάσκες», «δεν πιάνουμε τη μάσκα όταν τη φοράμε», «δεν κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι», «δεν φοράμε τη μάσκα κάτω από τη μύτη» και «δεν χρησιμοποιούμε ξανά τις μάσκες μιας χρήσης».

Να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ ζητεί από τους πολίτες και τους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Οπως σημειώνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν ατονήσει τα μέτρα προφύλαξης, με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί. «Ολοι μαζί πετύχαμε κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα να αναχαιτίσουμε την επιδημία και δείξαμε τη δυναμική που έχουμε ως λαός», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και προσθέτει. «Ωστόσο, ο αόρατος εχθρός παραμένει και εξακολουθεί να μας απειλεί. Με την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα πρέπει να συνεχίσουμε. Η παραμέληση των μέτρων προστασίας θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας και την κοινωνία. Με συλλογική και ατομική υπευθυνότητα θα δώσουμε τη μάχη για να παραμείνει η χώρα ασφαλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή