Τέξας: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό – Αποθήκευση πτωμάτων σε φορτηγά-ψυγεία

Τέξας: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό – Αποθήκευση πτωμάτων σε φορτηγά-ψυγεία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Τέξας κατέγραψε χθες Τετάρτη ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και νοσηλειών λόγω του κορωνοϊού, γεγονός που ανάγκασε μία κομητεία να αποθηκεύσει πτώματα σε φορτηγά – ψυγεία και ώθησε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο να ζητήσει την επιβολή lockdown.

Το Τέξας, που ανακοίνωσε 197 θανάτους και 10.893 νέες νοσηλείες λόγω COVID-19 κατά τη χθεσινή ημέρα, είναι μία από τις πλέον πληγείσες πολιτείες των ΗΠΑ από την πανδημία. Η κομητεία Χίλνταγκο, στο νότιο τμήμα της πολιτείας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, παρατήρησε αύξηση 60% στον αριθμό των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, με τον αριθμό των θανάτων να διπλασιάζεται και να ξεπερνά τις 360.

«Πρέπει να περιορίσουμε αυτό τον ιό (…), να μειώσουμε τους αριθμούς και να ελέγξουμε αυτό το πράγμα», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της κομητείας Χίλνταγκο Ρίτσαρντ Κόρτες. «Διότι τα νοσοκομεία μας είναι εμπόλεμες ζώνες, πραγματικά δυσκολεύονται τώρα».

Ο Κόρτες, Δημοκρατικός, ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν σε καραντίνα, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Τέξας, τον Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν την εξουσία να ζητούν από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους.

Τα αποτεφρωτήρια στην κομητεία Χίλνταγκο έχουν λίστα αναμονής δύο εβδομάδων, επεσήμανε ο Κόρτες, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν πέντε φορτηγά – ψυγεία, τα οποία έχουν χωρητικότητα 50 πτώματα το καθένα.

Την Τρίτη καταγράφηκαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 1.000 θάνατοι λόγω COVID-19 σε διάστημα 24 ωρών, για πρώτη φορά από τις 10 Ιουνίου. Περισσότεροι από 142.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία στη χώρα τους τελευταίους πέντε μήνες, με τον αριθμό των θανάτων να σημειώνει αύξηση σε 23 από τις 50 πολιτείες.

Οι τρεις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες των ΗΠΑ – Φλόριντα, Τέξας και Καλιφόρνια – βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τις 44 πολιτείες όπου αυξάνονται τα κρούσματα, βάσει μίας ανάλυσης του Reuters.

Διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Στην Καλιφόρνια καταγράφηκαν χθες Τετάρτη περισσότερα από 12.800 κρούσματα κορωνοϊού, ημερήσιο ρεκόρ. Η πολιτεία πλέον έχει ξεπεράσει τη Νέα Υόρκη σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων, αν και στη Νέα Υόρκη έχουν καταγραφεί 32.000 θάνατοι, ενώ στην Καλιφόρνια 7.800.

Η άνοδος των κρουσμάτων έχει τροφοδοτήσει τη διαμάχη για την υποχρέωση χρήσης μάσκας, αλλά και για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στο Σικάγο δεκάδες δάσκαλοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία εναντίον του σχεδίου της δημάρχου Λόρι Λάιτφουτ να ανοίξουν τα δημόσια σχολεία της πόλης όταν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος με έναν συνδυασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως και άλλων με φυσική παρουσία.

Οι δάσκαλοι κατήγγειλαν ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν παρουσιάσει σαφές σχέδιο για τον επαρκή καθαρισμό των σχολείων, αλλά και για την παροχή αντισηπτικών και προστατευτικού εξοπλισμού στο προσωπικό, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί πώς θα μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης με μεγάλες ομάδες παιδιών.

Στη Τζόρτζια τρίτος δικαστής ορίστηκε για να αποφανθεί για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ και τη δήμαρχο της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς, μια Δημοκρατική, για το αν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους κατοίκους.

Μεταξύ των λίγων πολιτειών των ΗΠΑ όπου παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων της COVID-19 είναι η Αριζόνα, πρώην επίκεντρο της επιδημίας, όπου οι νέες μολύνσεις σημείωσαν μείωση 13% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ίδια πορεία έχουν και οι νέες νοσηλείες, μετά την κορύφωσή τους στις 13 Ιουλίου.

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Νταγκ Ντούσι προειδοποίησε ωστόσο τους πολίτες ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης 

Ανησυχία ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή