Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/07/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση της Ηπείρου στο φυσικό αέριο

Μπορεί ο αγωγός Θεσπρωτίας –  Κομοτηνής να μη συμπεριλαμβάνεται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα φθάσει το φυσικό αέριο στις πόλεις της Ηπείρου. Κατηγορηματικός είναι ως προς αυτό ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι θα αναπτύξει υποδομές φυσικού αερίου μέσω μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (Small Scale LNG). Στα τέλη του 2021, όπως αναφέρει, θα ενταχθούν στο σύστημα τέτοιες υποδομές για την προώθηση του φυσικού αερίου σε κάθε περιοχή της χώρας. Το συγκεκριμένο έργο (LNG truck loading) είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με το Πενταετές Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Αρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που θα παρέχουν τη δυνατότητα στην περιοχή της Ηπείρου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ.

Τριανδρία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Τμήμα του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι η νέα δομή με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό που θα αναλάβει τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης; Προς το παρόν, φαίνεται να έχει προβάδισμα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό και θα αναλάβει τον συντονισμό του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στην εκπόνηση του σχεδίου αξιοποίησης των κονδυλίων θα έχουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ. Πατέλης και Σκέρτσος.

Αμεσες συλλήψεις στη Γερμανία για εταιρική απάτη

Στη Γερμανία σε περιπτώσεις εταιρικής απάτης κινούνται αστραπιαία. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Wirecard. Οπως γνωστοποίησαν χθες οι γερμανικές διωκτικές αρχές, προέβησαν σε περαιτέρω συλλήψεις στελεχών της Wirecard και ανακοίνωσαν ότι πλέον υποπτεύονται τη διοίκηση της χρεοκοπημένης εταιρείας πληρωμών για οργανωμένη απάτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρχές συνέλαβαν εκ νέου τον πρώην CEO Μάρκους Μπράουν, μαζί με άλλα δύο στελέχη, έπειτα από καταγγελία μάρτυρα ότι υψηλόβαθμα στελέχη είχαν δανειστεί παράτυπα 3,2 δισ. ευρώ.

Εισήχθη στο Χ.Α. το ομόλογο της Lamda

Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών χτύπησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της εισηγμένης. Ο κ. Αθανασίου δήλωσε μεταξύ άλλων πως η συμμετοχή-ρεκόρ, περίπου 10.500 Ελλήνων, στο κοινό ομολογιακό δάνειο, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο του Ελληνικού. Προσέθεσε δε πως οι προσδοκίες που πριν από λίγα χρόνια φαίνονταν ουτοπικές αποτελούν πλέον πραγματικότητα. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιώργος Χαντζηνικολάου υπογράμμισε πως η έκδοση της Lamda αναδεικνύει τις δυνατότητες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι ευνοημένες χώρες από τη συμφωνία

Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τoν προϋπολογισμό 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς και για την ψυχολογία των αγορών, ενώ θα στηρίξει την ανάπτυξη του ΑΕΠ των πιο αδύναμων χωρών, τονίζει η Wood. Ετσι, η Ελλάδα και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αποτελούν τους μεγάλους νικητές αυτών των διαπραγματεύσεων. Γενικότερα, ο τρόπος που σχεδιάστηκαν ο προϋπολογισμός και το Ταμείο θα ωφελήσουν σε όρους δυνητικού ΑΕΠ τα νέα κράτη-μέλη και την Ελλάδα καθώς η κατανομή των κεφαλαίων θα λάβει υπόψη την απώλεια του ΑΕΠ λόγω πανδημίας και όχι την ανεργία, που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Οι χώρες αυτές θα λάβουν περισσότερους από τους διπλάσιους πόρους που είχαν λάβει από τον προϋπολογισμό του 2014-2020, με την Πολωνία να λαμβάνει συνολικά 160 δισ. ευρώ, τη Ρουμανία 80 δισ. ευρώ, την Ελλάδα 70 δισ. ευρώ, τις Τσεχία και Ουγγαρία 50 με 60 δισ. ευρώ και την Ιταλία 209 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή