Politico: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό με την Τουρκία

Politico: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό με την Τουρκία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει μια στρατηγική ήπιας αντιπαράθεσης κόντρα στην επιθετικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μην αποξενώσει έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με αυξανόμενη επιρροή στη Λιβύη, αναφέρει σε άρθρο γνώμης στο Politico η διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali, Ναταλί Τότσι, ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τονίζει, ήρθε η ώρα για την Ε.Ε. να σταματήσει να προσπαθεί να ακολουθεί και τις δύο στρατηγικές και να οικοδομήσει με την Τουρκία μια σχέση συνεργασίας με βάση κανόνες.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, δεδομένου ότι η Ε.Ε. καταλογίζει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα, θα έπρεπε να απαντήσει στις παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα, καθώς και στις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σημειώνεται δε ότι ταυτόχρονα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει γίνει εξέχων «παίκτης» στη Μεσόγειο, ιδίως στη Λιβύη – μια χώρα που η Ε.Ε. δεν μπορεί να αγνοήσει και όπου η Τουρκία, εάν καθοδηγηθεί, θα μπορούσε να παρακινηθεί να εργαστεί για τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναζητείται μια μέση λύση για την Ε.Ε. Όπως τονίζεται, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών και ανέβαλε τους διαλόγους υψηλού επιπέδου Ε.Ε. – Τουρκίας. Επίσης, μείωσε την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στη χώρα.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ε.Ε. προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ξεκίνησε την Επιχείρηση «Ειρήνη» με στόχο την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Αν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπαρέλ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η επιχείρηση δεν στοχεύει κανένα μέρος, μόνο τα όπλα της Τουρκίας φτάνουν στη Λιβύη μέσω της θάλασσας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πάντως, όπως τονίζεται, η Ε.Ε. δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα και είναι απίθανο να το πράξει στο μέλλον. Όταν στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη» εντοπίστηκε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, ύποπτο για μεταφορά τουρκικών όπλων στη Λιβύη, το πλοίο τελικά αφέθηκε ελεύθερο. Και όταν ένα παρόμοιο περιστατικό επαναλήφθηκε στο πλαίσιο της Επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ, ακολούθησε κριτική – και από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν – αλλά ελάχιστα έγιναν στην πράξη. 

Αυτή η προσέγγιση, κατά τη συντάκτρια, δεν λειτουργεί: δεν είναι αρκετά αποφασιστική για να αποτρέψει την Τουρκία, ενώ η ίδια συμπληρώνει πως δεν είναι καν σαφές ότι μια πιο αποφασιστική δράση θα αντιστρέψει τις θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Αντίθετα, η ήπια αντιπαράθεση της Ευρώπης έχει εξαντλήσει όλες τις πολιτικές μέσω των οποίων η Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή συμπεριφοράς στην Άγκυρα. Έχει επιδεινώσει την ήδη τεταμένη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας και ώθησε την Άγκυρα στην κυνική αγκαλιά της Μόσχας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη θα μπορούσε, εφόσον οδηγηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, να αναζωογονήσει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, με τη συντάκτρια να καλεί την Ευρώπη να στραφεί σε μια διεκδικητική, βασισμένη σε κανόνες, σχέση με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή