Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία – Live εικόνα

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία – Live εικόνα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη προσευχή μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μέρες αφότου εκδόθηκε η σχετική δικαστική απόφαση, με την οποία ανακλήθηκε η λειτουργία της ως μουσείου. Δεκαεπτά χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επρόκειτο να αναπτυχθούν γύρω από το κτίριο και πολλοί δρόμοι να κλείσουν για την έλευση των επισήμων. Τρεις ιμάμηδες, ανάμεσά τους και ένας καθηγητής ισλαμικού νόμου στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και πέντε μουεζίνηδες, δύο από το Μπλε Τζαμί, συμμετέχουν στην εναρκτήρια τελετή.

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία – Live εικόνα-1
Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία – Live εικόνα-2

 

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον επικεφαλής του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιθεώρησε τις προετοιμασίες και κατά την άφιξή τους αναρτήθηκε και πινακίδα «Αγία Σοφία-τζαμί». Ο βυζαντινός ναός είναι σχεδόν 1.500 ετών και ήταν ένας από τους ιερότερους λατρευτικούς τόπους αρχικά για τους χριστιανούς και στη συνέχεια για τους μουσουλμάνους, γεγονός που έχει  συνέπειες για τους πιστούς αμφοτέρων των θρησκειών. Παράλληλα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κοινός τόπος είναι πως η απόφαση του Ερντογάν έχει στόχο τη συσπείρωση της συντηρητικής εκλογικής του βάσης, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία και την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ζήτημα ανακινήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. To θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί από τον Ερντογάν σε ποικίλες χρονικές συγκυρίες, συχνά μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους. Γιατί η αλλαγή απευθύνεται κυρίως στο θρησκευόμενο ακροατήριό του και η πόλωση είναι πιθανό να ευνοεί αυτήν τη στιγμή τον πρόεδρο. Το γεγονός ότι το επανέφερε στο προσκήνιο, δημιούργησε υπόνοιες για πρόωρες εκλογές, οι οποίες κανονικά είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία – Live εικόνα-3

Oι δημοσκοπήσεις φέρουν το κυβερνών κόμμα να έχει συρρικνωθεί στο 30% και η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι ετοιμάζεται να διαφύγει στο εξωτερικό. «Αγόρασαν τη φάρμα του Μοχάμεντ Αλι στο Μίσιγκαν επειδή ξέρουν ότι θα πάνε όλοι στις ΗΠΑ, αν αλλάξουν οι εποχές», εκτίμησε πρόσφατα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Αφορμή για την αποστροφή ήταν δημοσίευμα της Chicago Tribune που εμφανίζει τουρκικό ίδρυμα να αποκτά την ιδιοκτησία του μακαρίτη πυγμάχου. Επικεφαλής του Δ.Σ. του ιδρύματος είναι η κόρη του προέδρου, Εσρα Αλμπαϊράκ.

Tην ίδια στιγμή, το μήνυμα που θέλει να στείλει στο εξωτερικό είναι ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, σε μια εποχή επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας τόσο στο Ιράκ και τη Συρία όσο και τη Λιβύη, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τα παραδοσιακά προπύργια ισχύος του σουνιτικού Ισλάμ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Ακάθιστος Υμνος στη μητρόπολη

Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών θα τελέσει σήμερα στις 8 μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Η λειτουργία θα τελεστεί λόγω της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κάνει λόγο για ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, καλώντας «όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το “τη Υπερμάχω” υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας». Η Ακολουθία θα τελεστεί εκεί όπου αναπαύεται το λείψανο του ιερομάρτυρος Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή