Οι λευκές κουρτίνες που κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες)

Οι λευκές κουρτίνες που κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Στο μεταξύ τουρκικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τις κουρτίνες που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στη διάρκεια της προσευχής.

Οι λευκές κουρτίνες που κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες)-1
Οι λευκές κουρτίνες που κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες)-2

Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου και του Γαβριήλ, 6,5 και 7,5 μέτρα αντίστοιχα, θα κρύβονται και θα αποκαλύπτονται με κουρτίνες για ένα λεπτό το καθένα. Η αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθούν λέιζερ εγκαταλείφθηκε τελικά. 

Οι λευκές κουρτίνες που κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες)-3

Ο ομφαλός, το ιερότερο σημείο του ναού, θα κρυφτεί με ένα χαλί προσευχής. Ωστόσο για να προληφθούν ενδεχόμενες ζημιές θα υπάρξουν δύο στρώματα τσόχας κάτω από το χαλί. Τα χαλιά, που θα χρησιμοποιηθούν στην Αγία Σοφία παράγονται στη δυτική επαρχία Μανίσας, σε ένα από τα πρώτα εργαστήρια της χώρας. Φτιαγμένα 100% από ντόπιο μαλλί, τα πράσινα χαλιά φέρουν οθωμανικές αναπαραστάσεις.

Το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ώς 1.500 άτομα. Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι χώροι για τους πιστούς θα ξεκινήσουν να ανοίγουν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου».

Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς

Πέρα από τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Πολλοί ηγέτες από ξένες χώρες έχουν προσκληθεί να παραστούν, όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή