Πιθανό το κλείσιμο περισσότερων κινεζικών προξενείων

Πιθανό το κλείσιμο περισσότερων κινεζικών προξενείων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα να διατάξει το κλείσιμο ακόμη περισσότερων κινεζικών προξενείων στις ΗΠΑ γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη δραματική επιδείνωση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της διαταγής κλεισίματος του προξενείου του Πεκίνου στο Χιούστον εντός 72 ωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, ο Τραμπ σημείωσε πως οι Αρχές εντόπισαν μια πυρκαγιά στους χώρους του προξενείου του Χιούστον λίγες ώρες αφότου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κλείσιμό του. «Υποθέτω πως μάλλον έκαιγαν έγγραφα, αρχεία και χαρτιά πριν εγκαταλείψουν το κτίριο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού προσθέσει πως είναι «πάντα πιθανό» να διατάξει το κλείσιμο ακόμη περισσότερων κινεζικών διπλωματικών κέντρων στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στην Κίνα, με μια σειρά αξιωματούχων να κάνει λόγο για «πρωτοφανή κλιμάκωση», που ενδέχεται να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη και βασίζεται σε δηλώσεις Κινέζου διπλωμάτη, ανέφερε πως το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο για αντίποινα μέσω του κλεισίματος του αμερικανικού προξενείου στην κινεζική πόλη Τσενγκντού. Παράλληλα, αρκετά κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν με οργή στο κλείσιμο του προξενείου, κάνοντας λόγο για απόπειρα κατηγορίας του Πεκίνου για τις πρόσφατες αποτυχίες της αμερικανικής ηγεσίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η αμερικανική εντολή για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον εντός σύντομης προθεσμίας ακολουθεί μια σειρά κατηγοριών περί κατασκοπείας από την πλευρά του Πεκίνου, σηματοδοτώντας μια δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Την Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η κινεζική αποστολή στο Χιούστον έκλεισε με στόχο «την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών πληροφοριών των Αμερικανών». Χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε το αντικινεζικό αφήγημα της αμερικανικής κυβέρνησης, δίνοντας μια ομιλία στην Καλιφόρνια με τίτλο «Η κομμουνιστική Κίνα και το μέλλον του ελεύθερου κόσμου».

Ταυτόχρονα, το FBI ισχυρίζεται ότι μια ύποπτη πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία δηλώνει ότι είναι ερευνήτρια βιολογίας, είπε ψέματα σχετικά με τη σύνδεσή της με τον κινεζικό στρατό προκειμένου να λάβει εργασιακή βίζα στις ΗΠΑ. Η Τανγκ Χουάν, η οποία απέφυγε τη σύλληψή της καταφεύγοντας στο κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, έλαβε θεώρηση το περασμένο φθινόπωρο για να πραγματοποιήσει έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Ωστόσο, πράκτορες του FBI βρήκαν φωτογραφίες της όπου φέρεται να φοράει τη στρατιωτική στολή του κινεζικού στρατού. Σύμφωνα με τις καταθέσεις της Χουάν, η ίδια ισχυρίζεται πως δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στον κινεζικό στρατό και δεν έχει υπάρξει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή