Στις ΑΠΕ εισέρχεται η Τεχνική Ολυμπιακή

Στις ΑΠΕ εισέρχεται η Τεχνική Ολυμπιακή

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και στον τουρισμό είναι πιθανό να δραστηριοποιηθεί τους επόμενους μήνες ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό τη ρευστότητα που αναμένεται να αποκτήσει μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η πώληση του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στην Belterra της οικογένειας Σαββίδη. Οπως αναφέρει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής στον ετήσιο απολογισμό της για την περυσινή χρήση, στόχος του ομίλου θα είναι οι τομείς της πράσινης ενέργειας, η επένδυση και η ανάπτυξη ακινήτων και ο τουρισμός.

Ουσιαστικά, δηλαδή, μετά μισό και πλέον αιώνα, η οικογένεια Στέγγου αναμένεται να αποχωρήσει οριστικά από την κατασκευή δημοσίων έργων, αναγνωρίζοντας ότι ο κύκλος της έχει ολοκληρωθεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Αλλωστε, η εταιρεία έχει ήδη αποχωρήσει σιωπηρά από τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς δεν έχει κατασκευάσει κάποιο νέο έργο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ στο εξωτερικό το μόνο έργο που παραμένει υπό εκτέλεση είναι η αποκατάσταση ενός τμήματος εθνικής οδού στη Ρουμανία, μήκους 37 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα μικρό έργο της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ, το οποίο οδεύει προς τη σταδιακή ολοκλήρωσή του. Πάντως, η Τεχνική Ολυμπιακή εξακολουθεί να διατηρεί τον κατασκευαστικό της κλάδο, ο οποίος, αφού αποσχίστηκε από την Πόρτο Καρράς Α.Ε., έχει πλέον μεταφερθεί στη νεοσύστατη εταιρεία T.O. Constructions A.E. Πρόκειται για ένα «όχημα» το οποίο συστάθηκε τον προηγούμενο Μάιο.

Η τεχνογνωσία της εταιρείας στον κατασκευαστικό κλάδο θα αποβεί χρήσιμη (μαζί φυσικά με τον εξοπλισμό) και στους νέους τομείς δραστηριοποίησης, καθώς θα είναι σε θέση να κατασκευάζει με δικά της μέσα και έξοδα, για παράδειγμα, ένα αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο ή ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, εφόσον σχεδιάζει να τοποθετηθεί στους συγκεκριμένους τομείς. Υπολογίζεται ότι από την πώληση του Πόρτο Καρράς και μετά την αποπληρωμή οφειλών και άλλων υποχρεώσεων η εταιρεία θα έχει στη διάθεσή της ρευστότητα της τάξεως των 90-100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα λίαν σεβαστό ποσό, με το οποίο μπορεί, για παράδειγμα, ακόμα και να εξαγοράσει ένα υφιστάμενο αιολικό πάρκο, το οποίο αποδίδει έσοδα σε σταθερή βάση και μάλιστα με σημαντική ετήσια απόδοση. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν άλλωστε προχωρήσει και άλλοι επενδυτές το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικερδή επενδυτική κίνηση με χαμηλό ρίσκο, λόγω της εγγυημένης ταρίφας που αφορά τα παλιότερα αιολικά πάρκα.

Η επιλογή της επένδυσης στην πράσινη οικονομία κρίνεται ως μια λογική κίνηση, ιδίως αν συνυπολογιστούν και τα σημαντικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα από την Ε.Ε., στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του ότι εξυπηρετεί άριστα τον στόχο για βιώσιμη οικονομία. Παράλληλα, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι πιθανό να επανεπενδύσει μέρος των κεφαλαίων του στον τουριστικό κλάδο. Αλλωστε, η παρούσα συγκυρία ευνοεί τέτοιες κινήσεις, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αγοραστικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα η κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας θεωρείται παροδική και η ζήτηση θα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή