Επιστολή διεθνούς δικτύου προς Ερντογάν: Να επανεξεταστεί η απόφαση για την Αγία Σοφία

Επιστολή διεθνούς δικτύου προς Ερντογάν: Να επανεξεταστεί η απόφαση για την Αγία Σοφία

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εκφράζει σε επιστολή του το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Pax Byzantino-Slava, ενώ ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο να επανεξετάσει την κίνησή του αυτή.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση της μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας στις 11 Ιουλίου του 2020 προκάλεσε ντροπή και λύπη στη διεθνή κοινότητα, εγείροντας παράλληλα αμφιβολίες σχετικά με το αν η απόφαση ήταν συμβατή με τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα μέλη του διεθνούς δικτύου, «πιστεύοντας ακράδαντα στη συνεργασία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στη δημιουργία δεσμών και στην ανταλλαγή μεταξύ λαών για την προώθηση της επιστήμης και του πολιτισμού», ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να επανεξετάσει την απόφασή του.

Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν 17 μέλη του Pax Byzantino-Slava, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του και επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ, Αγγελικής Δεληκάρη.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή στα αγγλικά. 

Διαβάστε επίσης 

Ελληνική Ιστορική Εταιρεία: Σε άμεσο κίνδυνο η φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή