Συνεχίζεται η βίαιη καταστολή στο Πόρτλαντ

Συνεχίζεται η βίαιη καταστολή στο Πόρτλαντ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δακρυγόνα και κλομπ απάντησαν Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες σε διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter στο κέντρο του Πόρτλαντ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της 56ης συνεχόμενης ημέρας διαμαρτυριών. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης προτού οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κηρύξουν τη συνέλευση παράνομη και αναγκάσουν τους διαμαρτυρόμενους να εγκαταλείψουν την περιοχή, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αστυνομικών κλομπ.

Οι συγκρούσεις στη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Ορεγκον έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να στείλει περισσότερους από 100 αξιωματικούς του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες, παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών ηγετών. Την Πέμπτη, μια ανεξάρτητη υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την χρήση δυσανάλογης βίας από ομοσπονδιακούς πράκτορες, τόσο στο Πόρτλαντ όσο και στην Ουάσιγκτον, έπειτα από μία ακόμη έντονη νύχτα αναταραχών, εκείνη της Τετάρτης, κατά την οποία ο δήμαρχος της πόλης, Τεντ Γουέλερ, έπεσε θύμα επίθεσης δακρυγόνων.

Την ίδια μέρα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε προσωρινή περιοριστική εντολή που απαγορεύει στις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν βία κατά δημοσιογράφων και νομικών παρατηρητών κατά τις διαμαρτυρίες στο Πόρτλαντ, ύστερα από αγωγή που υποβλήθηκε για λογαριασμό δημοσιογράφων, οι οποίοι έπεσαν θύματα βίας από ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ επέμενε στην πρακτική της, ανακοινώνοντας την αποστολή παρόμοιου ομοσπονδιακού σώματος στην πόλη του Σιάτλ, για την καταστολή των εκεί διαμαρτυριών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει πως θα προσελκύσει τη στήριξη των πολιτών που παρακολουθούν τα γεγονότα στο Πόρτλαντ, ως υπερασπιστής μιας ατζέντας «νόμου και τάξης», ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου που βρίσκονταν σε δημοφιλή πάρκα της πόλης του Σικάγου απομακρύνθηκαν νωρίς την Παρασκευή, υπό την καθοδήγηση της δημάρχου Λόρι Λάιτφουτ, μία εβδομάδα μετά την προσπάθεια διαδηλωτών να καταρρίψουν ένα από τα μνημεία του Ιταλού εξερευνητή, προτού έρθουν σε σύγκρουση με την τοπική αστυνομία. Οι εργαζόμενοι του δήμου απομάκρυναν το άγαλμα από την καρδιά του Πάρκου Γκραντ του Σικάγου με τη χρήση γερανού, στις 3 τα ξημερώματα, παρουσία ενός μικρού πλήθους, το οποίο πανηγύριζε για την αφαίρεσή του.

Σε δήλωση που εξέδωσε λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνση των αγαλμάτων, η δήμαρχος της πόλης εξήγησε ότι τα μνημεία απομακρύνθηκαν προσωρινά, μέχρι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το μέλλον τους. «Η απομάκρυνση των αγαλμάτων υπήρξε αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων, οι οποίες απειλούν πλέον την ασφάλεια τόσο των διαμαρτυρομένων όσο και της αστυνομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λάιτφουτ, συμπληρώνοντας πως οι προσπάθειες των διαδηλωτών να καταρρίψουν το άγαλμα στο Πάρκο Γκραντ ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή