Στ. Πέτσας για τουρκική Navtex: Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Στ. Πέτσας για τουρκική Navtex: Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ετοιμότητα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκληση «όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού χριστιανούς αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο» χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς». «Γι' αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε οικουμενικό επίπεδο» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική Navtex για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, τη χαρακτήρισε παράνομη, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σημείωσε πάντως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται από την περιοχή.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα πάντα επιδιώκει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Υπενθύμισε εξάλλου πως «άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, πλην της μίας και μοναδικής διαφοράς μας», αναφερόμενος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σημειώνεται ότι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης καταγράφονται της τελευταίες ώρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιστροφή μονάδων του Τουρκικού Ναυτικού στις βάσεις τους.

Αυτή η κίνηση αξιολογείται από την ελληνική πλευρά, η οποία -ωστόσο- παραμένει σε επιφυλακή, την ώρα που η επίμαχη τουρκική Νavtex (NAVTEX 977/20) για έρευνες νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου παραμένει εν ισχύ έως και τις 2 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρό παζάρι με διαιτησία της Μέρκελ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή