Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου με επενδύσεις 270 εκατ.

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου με επενδύσεις 270 εκατ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της Ελλάδας, επενδύοντας 270 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, θα παρέχει η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής). Μάλιστα, οι επενδύσεις αυτές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού κριτήριο για την επιλογή του επενδυτή, πέρα από το τίμημα, θα είναι και η δέσμευσή του για την υλοποίησή τους.

Εγκριση

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και παρουσιάστηκε χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς (παραμένει στα καθήκοντά του μέχρι τέλος Ιουλίου), ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Υποδομών Χάρης Κυριαζής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 1.830 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών  όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί) στις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Αμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Καστοριά, Γρεβενά, Αργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου. Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, είναι ζήτημα ημερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί των τευχών δημοπράτησης στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ υπέβαλε αίτηση αναθεώρησης για τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Ο συνολικότερος σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται έως το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ. Τα δίκτυα της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας με ασφάλεια και αξιοπιστία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΔΑ αναπτύσσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ υποδομές φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (Small Scale LNG). Mε τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό.

Οφέλη

Για «έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των περιοχών στις οποίες αναπτύσσονται και αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία» έκανε λόγο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Την ελπίδα οι δημοπρατήσεις των έργων να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και να υπάρχουν εγκατεστημένοι εργολάβοι από τις αρχές του επόμενου έτους εξέφρασε ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη ΔΕΔΑ και για τους καταναλωτές, αλλά και για τη μητρική εταιρεία ΔΕΠΑ Υποδομών, που είναι σε φάση ιδιωτικοποίησης. «Εχει μεγάλη αξία o σχεδιασμός που έχει βάλει μπροστά η ΔΕΔΑ, καθώς όλα τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών φυσικού αερίου είναι δεσμευτικά για πέντε χρόνια, όποιος και να είναι ο ιδιοκτήτης των εταιρειών αυτών», τόνισε χαρακτηριστικά. Για αρκετά «τολμηρό και πρωτόγνωρο σχέδιο», δεδομένης της πυκνότητας που αναπτύσσεται το δίκτυο, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, σημειώνοντας ωστόσο ότι με την προσπάθεια όλων θα υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή