ΥΠΕΞ Ισπανίας για Τουρκία: Ελπίζω να ακολουθήσει πραγματικός διάλογος

ΥΠΕΞ Ισπανίας για Τουρκία: Ελπίζω να ακολουθήσει πραγματικός διάλογος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη στήριξη της Ισπανίας στην Ελλάδα για τη σταθερότητα της Μεσογείου, εξέφρασε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια. «Αυτό που αποτελεί μια κατοπινή φιλοδοξία είναι να προσπαθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα χθες», με στόχο να δημιουργήσουμε μια συνθήκη εμπιστοσύνης, σημείωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών και προέταξε πως η Ισπανία θέλει τη σταθερότητα της Μεσογείου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές της επαφές στην Τουρκία, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια είπε πως εισέπραξε την επιθυμία από την τουρκική πλευρά για διάλογο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να γίνει πράξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να καθίσει κάποιος και να μιλήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάφορα θέματα, μονομερή, που είδαμε στη Μεσόγειο, που αποτελούν πρόκληση της τελευταίας περιόδου.

Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ανέφερε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

Η ίδια εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ισπανίας να κάνει τα πάντα για να δείξει ότι αυτή η επιλογή είναι σωστή και επικαλούμενος τον Νίκο Δένδια, είπε ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και αυτοί είναι οι τρόποι για να μπορέσουμε να εκφραζόμαστε.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια τόνισε πως πρέπει να αποτελέσει το επιστέγασμα στο οποίο ο καθένας να μπορεί να χωρέσει, ο οποίος υπό τη σκέπη της να μπορέσει να παραμείνει και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού αυτών που λέει η UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά. Ειδικότερα, είπε πως η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πως η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπήρξε οίκος πολλών θρησκειών και νομίζω ότι εμείς μπορούμε να βρισκόμαστε, ως ορθόδοξοι, ως καθολικοί, ως μουσουλμάνοι, υπό αυτή τη στέγη όλοι μαζί, συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας και τόνισε πως είναι κοινή βούληση να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της για το ότι η ισπανική γλώσσα έγινε μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα ανοίξει Ινστιτούτο Θερβάντες και στη Θεσσαλονίκη, «όπου υπάρχει μια πολύ μεγάλη ισπανική κληρονομιά».

Εστίασε ακόμα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τονίζοντας πως η Ελλάδα και η Ισπανία δούλεψαν, η μία δίπλα στην άλλη, τις τελευταίες εβδομάδες και οι καρποί αυτής της συνεργασίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι σαφείς.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια υπογράμμισε την ανάγκη το εμπάργκο όπλων να γίνει σεβαστό από όλα τα μέλη και μέρη, είτε είναι από αέρος, είτε είναι χερσαία, είτε θαλάσσια, και εξέφρασε τη δέσμευση της Ισπανίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας στην επιχείρηση Ειρήνη.

Συνάντηση πρωθυπουργού – ΥΠΕΞ Ισπανίας

Σημειώνεται ότι με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, συναντήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή