Στο προσκήνιο ο ανασχηματισμός από Μητσοτάκη

Στο προσκήνιο ο ανασχηματισμός από Μητσοτάκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η –προσώρας τουλάχιστον– λήξη του συναγερμού με την Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο τον ανασχηματισμό, ο οποίος άλλωστε ήταν προ των πυλών προτού τον σταματήσει η τουρκική NAVTEX που σήμανε συναγερμό και έριξε όλο το βάρος των ενεργειών στην τουρκική προκλητικότητα. Με δεδομένο πως την Παρασκευή έχει οριστεί υπουργικό συμβούλιο, τα σενάρια είναι δύο: είτε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές τα επόμενα 24ωρα πριν ή μετά τη συνεδρίαση, και πάντως πριν από τις διακοπές του, είτε οι αλλαγές θα μεταφερθούν προς το τέλος του Αυγούστου με την επιστροφή από τη θερινή ανάπαυλα.

Στα διά ταύτα των επικείμενων αλλαγών, είτε έρθουν άμεσα είτε αργότερα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός αλλά δομικός, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της οικονομίας και της διαχείρισης του πακέτου που ήλθε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι ο επικεφαλής της διαχείρισης του πακέτου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, με αρμοδιότητα τα χρήματα αυτά. Στο πλευρό του δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και ο σημερινός γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Από εκεί και πέρα, μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται σε επίπεδο υπουργών. Τα προβλήματα στα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας είναι γνωστά και πλέον αρκετά συσσωρευμένα, με τους δύο επικεφαλής να θεωρούνται υπ’ ατμόν. Αλλαγές αναμένονται και στο επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Στέλιο Πέτσα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο, να πηγαίνει σε παραγωγικό υπουργείο. Ο κ. Πέτσας πάντως γνωρίζει και οικονομικά, έχει διατελέσει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γεγονός που δεν αποκλείει την αξιοποίησή του στη νέα δομή. Ενα από τα ονόματα που συζητιούνται για τη θέση του εκπροσώπου είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός. Για την ίδια θέση είχε γίνει συζήτηση και για τον βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Ταραντίλη, ο οποίος φαίνεται να οδεύει για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που σήμερα κατέχει ο κ. Διγαλάκης.

Αναβάθμιση γεν. γραμματέων

Ενα έντονο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού θα είναι η αναβάθμιση γενικών γραμματέων. Πλην του κ. Σκάλκου, σε θέση υφυπουργού μπορεί να προαχθούν και η σημερινή γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, η γ.γ. Εργασίας Αννα Στρατινάκη και η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο παρασκήνιο γίνεται ήδη συζήτηση για την αναβάθμιση των γενικών γραμματέων και σε άλλα υπουργεία. Μεγάλη αξιοποίηση βουλευτών δεν αναμένεται, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ισορροπιών, αλλά σε αλλαγές «ειδικών αποστολών» που θα φέρουν εις πέρας το πλάνο που έχει στο μυαλό του. Ο πρωθυπουργός άλλωστε γνωρίζει πως ο επόμενος ένας χρόνος και κυρίως η οικονομία, τα εθνικά θέματα και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή