Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το Barbaros – Για «προκλητικά βήματα» μιλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το Barbaros – Για «προκλητικά βήματα» μιλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros.

Λίγες ώρες μετά τη Navtex που εξέδωσε η Aγκυρα, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο, με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Σημειώνεται ότι η τουρκική Νavtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Δεσμεύει δε περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικά βήματα

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Αγκυρα να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έστειλαν οι ΗΠΑ, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο «Κ» – Ανατολική Μεσόγειος: Το χρονικό μιας κρίσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή