Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/07/20)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψιμαχίες εντός και εκτός Βουλής

Τη βρετανική τακτική  της σκληρής αντιπολίτευσης με δηλητηριώδη ενίοτε γλώσσα έχει υιοθετήσει ο τέως υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χθες στη Βουλή χαρακτήρισε τον Χρήστο Σταϊκούρα (φωτ.) «υπουργό των πλειστηριασμών», έναν χαρακτηρισμό που του ανταπέδωσε στη συνέχεια ο τελευταίος. Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Τσακαλώτος έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με ανάρτησή του στο Facebook αποδίδοντας στον κ. Σταϊκούρα όχι μόνο εμπάθεια, αλλά και «αδυναμία να απαντάει εντός θέματος και στο να διαβάζει κείμενα». Ε, μετά απ’ αυτό, ήρθε η απάντηση Σταϊκούρα: «1ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που κατήργησε την προστασία της Α΄ κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019; 2ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017 ότι “οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους”; 3ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που επί των ημερών της υπουργίας του πραγματοποιήθηκαν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;».

Στα αζήτητα επί του παρόντος η πιστωτική γραμμή του ESM

Ενα άρθρο με τίτλο «Γιατί η πιστωτική γραμμή COVID-19 έχει ακόμη νόημα» δημοσίευσε ο ESM, σημειώνοντας πως συμφέρει τα 11 από τα 19 κράτη-μέλη να τη χρησιμοποιήσουν γιατί θα δανειστούν αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τον δανεισμό από τις αγορές. Κάποια κράτη-μέλη θα μπορούσαν να γλιτώσουν έως 6 δισ. ευρώ από τόκους σε βάθος 10ετίας αν αξιοποιούσαν την πιστωτική γραμμή, σημειώνει ο ESM. Πουλάει την πραμάτεια του ο ESM, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν σπεύδει. Ολες περιμένουν κάποια άλλη να κάνει το πρώτο βήμα. Φθηνότερο το δάνειο, αλλά «στιγματισμένο»…

Δυσαρέσκεια βιομηχανιών για την τακτική της ΔΕΗ

Εκτός μηχανισμού έμειναν 11 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στη χθεσινή πρώτη δημοπρασία του ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα.

Το αποτέλεσμα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην πλευρά της βιομηχανίας, η οποία το συνδέει με τη ΔΕΗ και τη συμμετοχή στη δημοπρασία τριών ορυχείων της, τη στιγμή που οι λιγνιτικές της μονάδες υπολειτουργούν. Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ  κέρδισε μέσω των τριών ορυχείων της 82,2 ΜW όταν το σύνολο της ποσότητας που διατέθηκε ήταν μόλις 400 MW.

Σε ιστορικά υψηλά ο κρατικός δανεισμός 

Ιστορικό ρεκόρ αγγίζει ο δανεισμός των κυβερνήσεων διεθνώς λόγω της εκτόξευσης των χρηματοδοτικών αναγκών που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε εκδόσεις χρέους ύψους 11 τρισ. δολ., κατά 70% σχεδόν υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Οπως αναφέρεται στην έκθεση Sovereign Borrowing Outlook του Οργανισμού, όλες οι κυβερνήσεις αναθεώρησαν ανοδικά τα εκδοτικά τους πλάνα για το έτος, με τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης να αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% το 2020 σε σχέση με τα προ COVID-19 επίπεδα και να φτάσουν τα 28,8 τρισ. δολάρια.

Λήξη συναγερμού για το φυσικό αέριο

Εληξε χθες ο συναγερμός του συστήματος φυσικού αερίου που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, σε συνέχεια της έκρηξης που προκλήθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου της Βουλγαρίας μέσω του οποίου τροφοδοτείται και η ελληνική αγορά.  Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, η βλάβη στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού έχει αποκατασταθεί πλήρως και επανήλθε η ροή στο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, ως αποτέλεσμα του άμεσου και αποτελεσματικού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο από την ελληνική όσο και από τη βουλγαρική πλευρά. Ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η σπουδαιότητα της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας, που, λειτουργώντας σε πλήρη δυναμικότητα, διασφάλισε την τροφοδοσία των Ελλήνων καταναλωτών σε μια ημέρα υψηλής κατανάλωσης φυσικού αερίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αναφέρεται επίσης στην άψογη συνεργασία του με το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΕ, τους χρήστες και όλους τους αρμόδιους εταιρικούς και θεσμικούς φορείς της Βουλγαρίας, με κοινό στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου δυνατού αντικτύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή