Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν στην Κουμουνδούρου δεν μπερδεύονται οι γραμμές, μπερδεύονται οι υπογραφές. Αυτό έγινε την Τετάρτη, στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας: εκεί, στους αρχικούς 69 υπογράφοντες, χρειάστηκε να προστεθούν οι Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας, Κ. Μπάρκας, Γ. Μπουρνούς, Θ. Παπαχριστόπουλος, Α. Μιχαηλίδης, Κ. Μάρκου και Ζ. Χουσεΐν. Oσα έγιναν στο παρασκήνιο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία είχε ταχυδρομηθεί στα e-mail των βουλευτών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και ξαναπέρασε επικαιροποιημένη τη Δευτέρα. Η απουσία ορισμένων στελεχών στην περιφέρεια και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις άλλων δεν τους επέτρεψαν, μέσα στην περιορισμένη προθεσμία που έχουν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία τους, να δηλώσουν συμμετοχή. Με το ερωτηματικό του «αποκλεισμού», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα πήρε διαστάσεις προχθές το βράδυ στη Βουλή, όπου στα γραφεία της Κ.Ο. εκφράστηκε η δυσαρέσκεια και η απορία ορισμένων για το ότι βρέθηκαν εκτός της πρωτοβουλίας του κόμματός τους για την πρώτη κατοικία, και έτσι ο αριθμός των υπογραφόντων διευρύνθηκε.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ από το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να μην συμμετάσχει ούτε στην «ορθή επανάληψη» της τροπολογίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διευκρινίστηκε αν η διαφωνία του έχει να κάνει με τους συναδέλφους του από την «προεδρική» τάση που πρωτοστάτησαν σε αυτή την κίνηση ή αν δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.

Μακριά από τις εσωκομματικές διαφωνίες, ο Αλέξης Τσίπρας από την Κω επέμεινε στο ζήτημα των αναδρομικών εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση: «Εξαπατά τριπλά τους συνταξιούχους, τους λέει “κούρεμα” 60% σε όσα δικαιούστε, λέγοντας μάλιστα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ορίζει με σαφήνεια ότι η απόφασή του αφορά και δώρα και επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν είναι αληθές αυτό, είναι ψευδές». Σε συνομιλία που είχε με φορείς του νησιού συμπλήρωσε: «Η δεύτερη εξαπάτηση είναι ότι δίνοντας μόνο τις κύριες συντάξεις πίσω, ουσιαστικά αποκλείει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και η τρίτη είναι ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι όποιος πάρει, δεν θα δικαιούται να ζητήσει αυτά τα οποία το ίδιο το ΣτΕ έχει ορίσει ότι δικαιούται».

Κατά την επίσκεψή του στην Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής του ακριτικού νησιού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία πως η μοναδική διαφορά που υπάρχει είναι «αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες». Παράλληλα, επισήμανε πως «η χώρα οφείλει να έχει μια σαφή αλλά και σταθερή ενεργητική εθνική στρατηγική, που να θέλει βεβαίως τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές, αμυντικές και διπλωματικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή