Αγωγές Καταλανών πολιτικών για υποκλοπή

Αγωγές Καταλανών πολιτικών για υποκλοπή

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Αγωγή κατέθεσαν δύο Καταλανοί πολιτικοί, υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία, κατά του πρώην επικεφαλής της ισπανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ισραηλινής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, για απόπειρα ηλεκτρονικής διείσδυσης στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο πρόεδρος της καταλανικής Βουλής, Ρ. Τορέντ, και ο Ερν. Μαραγκάλ, δημοτικός σύμβουλος της Βαρκελώνης, κατέθεσαν την Τρίτη την αγωγή σε δικαστήριο της καταλανικής πρωτεύουσας κατά του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν, και της εταιρείας NSO Group.

Στις αρχές του μήνα, η ισπανική εφημερίδα El Pais και η βρετανική The Guardian είχαν αποκαλύψει ότι ο Τορέντ είχε πέσει θύμα απόπειρας τοποθέτησης λογισμικού παρακολούθησης και υποκλοπής, το οποίο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, NSO Group, πωλείται μόνο σε κρατικούς φορείς και εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι δύο εφημερίδες αποκάλυψαν επίσης ότι χάρη σε ξεχωριστή νομική προσφυγή, στις ΗΠΑ αυτή τη φορά, ανακαλύφθηκε ότι παλαιότερη δυσλειτουργία ασφαλείας της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο WhatsApp επέτρεπε την πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων του κινητού τηλεφώνου του «στόχου».

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Κρατικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση της αγωγής από μέρους των Καταλανών πολιτικών παραγόντων. Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το ενδεχόμενο υποκλοπής δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα των πολιτικών, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε δικαστική απόφαση.

Το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλωνίας υποστηρίζεται από το ήμισυ του πληθυσμού της επαρχίας, που είναι η πλουσιότερη της Ισπανίας και αριθμεί 7,5 εκατ. κατοίκους. Πολλά ηγετικά στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος εκτίουν ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην προκήρυξη παράνομου δημοψηφίσματος με ερώτημα την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή