Μόρια: Ανοχύρωτοι σε περίπτωση κρούσματος

Μόρια: Ανοχύρωτοι σε περίπτωση κρούσματος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θύμα» της αναλγησίας των τοπικών αρχών στη Λέσβο το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19, το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Το κέντρο έκλεισε αναγκαστικά «εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές, σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νησί είναι ανοχύρωτο στην περίπτωση που προκύψει κρούσμα  στη δομή. Οι «ειδήσεις» σε σχέση με όσα σχεδιάζονται για το ΚΥΤ στη Λέσβο διαδίδονται με ταχύτητα αστραπής από στόμα σε στόμα και αποκτούν και τεράστιες διαστάσεις. Χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για τη δημιουργία «δομής μαμούθ» στο νησί.

Αναφορικά με το κέντρο για περιστατικά COVID-19, λίγες ημέρες μετά τα «εγκαίνια» της δομής των ΓΧΣ  κοντά στο ΚΥΤ, η αρμόδια πολεοδομία προχώρησε στην επιβολή προστίμου αρκετών χιλιάδων ευρώ στην οργάνωση για τη δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κύτελης, δηλώνει στην «Κ» ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις της πολεοδομίας και την επιβολή προστίμων, σημειώνει ωστόσο ότι «το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν η οργάνωση τοποθετούσε κινητή βάση στο οίκημα το οποίο έχει στήσει». Από την πλευρά τους οι ΓΧΣ δεν μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την αύξηση του προστίμου ή το ενδεχόμενο το αδίκημα να γίνει ποινικό. Σε ανακοίνωσή τους καταδικάζουν έντονα «την αποτυχία των Αρχών να βρουν μια λύση ώστε να διατηρηθεί η δομή ανοικτή, την ώρα που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19 στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, όπου περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες. Προειδοποιούν, επίσης, ότι το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης –το οποίο θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα ανταπόκρισης στην COVID-19 στο νησί– θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας στη Μόρια.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χθες τόνιζαν ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια. «Ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Ομως οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι είναι απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός των διαμενόντων στα σημεία εισόδου «και για αυτό, πρώτον έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων, δεύτερον έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ασύλου και τρίτον έχουν μεταφερθεί ευάλωτες ομάδες διαμενόντων εκτός νήσων».

Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν διαψεύδει την πρόθεσή του να δημιουργήσει νέα δομή υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο (ΚΥΤ) καθώς είναι δεδομένο ότι η υπάρχουσα «δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες ούτε τους κατοίκους».

Παράλληλα με την αποσυμφόρηση που θα συνεχιστεί, όπως διευκρινίζεται, επιβάλλεται «να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές» η χωρητικότητα των οποίων όμως θα είναι, «σαφώς μικρότερη των σημερινών» αλλά με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα και ειδικό τμήμα για όσους πρόκειται να επιστραφούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή