Κορωνοϊός: Η χαλάρωση έφερε έκτακτα μέτρα

Κορωνοϊός: Η χαλάρωση έφερε έκτακτα μέτρα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Σήμερα Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν τρεις ακόμη θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 206, ενώ εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Δέκα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου, επτά είναι «εισαγόμενα» κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ 24 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 18 στη Θεσσαλονίκη.

Έκτακτη ενημέρωση Ν. Χαρδαλιά και νέα μέτρα

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων. «Για αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα» συμπλήρωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Από αύριο 1 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

2) Από αύριο 1 Αυγούστου έως τις 15 Αυγούστου ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15 Αυγούστου.

3) Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

4) Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31 Αυγούστου.

7) Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31 Αυγούστου υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15 Αυγούστου).

13) Τέλος, από 1 Αυγούστου έως και τις 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς επέμεινε ότι όλοι πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και εγρήγορση. «Μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, χωρίς πανικό αλλά με ευθύνη και συνέπεια. Αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες» συμπλήρωσε.

Μέτρα και κατά του συνωστισμού στα ΜΜΜ

Νωρίτερα, νέα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε πως υιοθετεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από χθες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού, ενώ προγραμματίζεται οι φορείς να εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει κοινωνική επαφή, στο πλαίσιο των έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της πανδημίας COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή