Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά τον Τραμπ

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά τον Τραμπ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, χάρη στην κατάρρευση της έννομης τάξης στις αμερικανικές πόλεις, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα περάσει υπό την κυριαρχία των «τραμπικών» για τουλάχιστον μία γενιά. Δεν θα εκπλαγούμε, τότε, αν δούμε τον υπερσυντηρητικό γερουσιαστή Τομ Κότον να διεκδικεί την προεδρία το 2024, με υποψήφια αντιπρόεδρό του τη σχολιαστή του FoxNews, Λόρα Ινγκραχαμ.

Αν, όμως, χάσει ο Τραμπ, το μέλλον του κόμματος είναι αβέβαιο. Η ώρα είναι κατάλληλη για να σκεφτούμε ποιος είναι ικανός να αναλάβει την ηγεσία και ποιος θα έπρεπε να το κάνει. Πολλά εξαρτώνται από το εύρος της ήττας. Αν η διαφορά είναι μικρή και η εκλογή προέδρου γίνει μέσα από νέα καταμέτρηση ψήφων σε μία Πολιτεία, όπως έγινε στη Φλόριντα το 2000, είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα υποστηρίξει ότι έπεσε θύμα νοθείας, ανακοινώνοντας ότι νίκησε και προκαλώντας συνταγματική κρίση.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ο Τραμπ ηττάται με μικρή αλλά αδιαμφισβήτητη διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση, η οικογένεια Τραμπ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος. Ο Τόμι Χικς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, είναι ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, αν και η πιθανότερη επιλογή θα είναι ο καλός του φίλος, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ. Οι οπαδοί του Τραμπ θα προβάλουν το επιχείρημα ότι οι εσωκομματικοί πολέμιοι του προέδρου κόστισαν στο κόμμα τη νίκη και άρα ευθύνονται για κάθε τι κακό που θα προκύψει από την προεδρία Μπάιντεν, από την εγκληματικότητα, την εκλογή προοδευτικών μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι και κάποια διεθνή κρίση τύπου Βεγγάζης. Ολα τα κακά έπονται τέτοιων εξελίξεων. Αυτά συμβαίνουν όταν μεγάλος αριθμός κομφορμιστών πείθει τον εαυτό του ότι προδόθηκε από τη αντικομφορμιστική μειονότητα στο εσωτερικό του κόμματος.

Υπάρχει, όμως, και το τρίτο σενάριο: μια ταπεινωτική ήττα του Τραμπ, όπως εκείνη του προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από τον Μπιλ Κλίντον, το 1992. Η μάχη θα ξεκινήσει τη στιγμή που η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα ή κάποια άλλη κρίσιμη Πολιτεία θα περάσει στον Μπάιντεν. Παρότι το κόμμα θα αναγνωρίσει ότι ο Τραμπ υπήρξε ένας ανίκανος διαχειριστής της εξουσίας, όλες οι ιδεολογικές τάσεις των Ρεπουμπλικανών θα προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από τους ενοχλητικούς συγγενείς του τέως προέδρου, κατακεραυνώνοντας τη διανοητική αδυναμία και τη φιλοχρηματία τους. Ολοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον τραυματισμένο εγωισμό του Τραμπ, ο οποίος –σαν παλιό ναρκοπέδιο– μπορεί ακόμη να σκοτώσει.

Οπως και οι Δημοκρατικοί μετά την ήττα του Κάρτερ το 1980, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών θα αργήσουν να συνειδητοποιήσουν το εύρος της καταστροφής που προκάλεσε η προεδρία Τραμπ για τη χώρα και το κόμμα. Μια ταπεινωτική ήττα του Τραμπ τον Νοέμβριο δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ίαση του κόμματος, αλλά παραμένει μια καλή αρχή προς αυτόν τον στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή