Αλόννησος: «Εγκαίνια» για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο

Αλόννησος: «Εγκαίνια» για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους αγαπούν την αρχαιολογία και τη θάλασσα, η 3η Αυγούστου 2020 είναι μια σημαντική μέρα. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων αδειοδοτημένων έπειτα από εκπαίδευση, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο – από τα πιο σημαντικά της κλασικής αρχαιότητας.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, στο οποίο συμμετέχουν πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Ισπανία) και είναι ένα έργο-σταθμός για το οποίο έχουν ήδη δημοσιεύσει εκτενή αφιερώματα διεθνή ΜΜΕ με πιο πρόσφατο αυτό του πρακτορείου Reuters.

Το ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος 28 μέτρων, ανακαλύφθηκε από έναν ψαρά στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από όσα έχει φέρει στο φως η έρευνα πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό το οποίο βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. Το φορτίο του ήταν χιλιάδες αμφορείς κρασιού. Παραμένουν άγνωστοι όμως οι λόγοι που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου, τι άλλο μετέφερε, πώς έμοιαζε ή πού βρίσκονται η πρύμνη και η πλώρη του, καθώς η έρευνα σταμάτησε το 2000.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, γύρω στις 3.500, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ώς τα -28 μέτρα και φυσικά τα υπέροχα νερά και ο πλούσιος βυθός της περιοχής που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας μια συναρπαστική καταδυτική εμπειρία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή