Οι «φάκελοι» της Φώφης Γεννηματά

Οι «φάκελοι» της Φώφης Γεννηματά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν γεμάτο φάκελο ενόψει φθινοπώρου εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής στην πολιτική ανάπαυλα του Αυγούστου που εκκινεί σήμερα, αν και το φετινό καλοκαίρι, λόγω πανδημίας και εθνικών θεμάτων, κάθε άλλο παρά προσφέρεται για συνθήκες… θερινής ραστώνης.

Σε εσωτερικό επίπεδο, η συνδιάσκεψη του Σεπτεμβρίου αλλά και το γεγονός ότι η Χαρ. Τρικούπη εισέρχεται ατύπως τους προσεχείς μήνες σε εσωκομματική προεκλογική περίοδο δεν αφήνουν περιθώρια για ιδιαίτερη χαλάρωση.

Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης, πολιτικής και διαρθρωτικής, αποτελεί το βασικό κομμάτι του παζλ. Ως προς το πρώτο σκέλος, οι ισορροπίες σίγουρα δεν είναι εύκολες. Ολες οι πτέρυγες υπερασπίζονται το αφήγημα της αυτόνομης πορείας, ωστόσο είναι έκδηλο ότι, μπροστά σε κομβικές αποφάσεις, η κομματική συνοχή δοκιμάζεται, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη κρίση που πυροδότησε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, με την πλευρά του Γ. Παπανδρέου. Κρίση η οποία άφησε ισχυρό αποτύπωμα, ενώ είναι αμφίβολο το κατά πόσον εκτονώθηκε ολοκληρωτικά.

Εν ολίγοις, η συνδιάσκεψη θα αποτελέσει ένα πρώτο αλλά σημαντικό δείγμα για την πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες του 2021, όποτε κι αν αυτές στηθούν, αλλά και για το κατά πόσον είναι εφικτή η γεφύρωση των αποκλίσεων που έχουν καταγραφεί συνολικά.

Εκτός της πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, που έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα με την πρόσφατη στάση του στη Βουλή, οι παρατηρητές των εξελίξεων θεωρούν βέβαιη και την πιο «δυναμική» επιστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής παραμένει ο βασικός εν δυνάμει διεκδικητής της ηγεσίας και εκτιμάται ότι το άτυπο μορατόριουμ με τη Φώφη Γεννηματά αναμένεται σταδιακά να ατονήσει τους επόμενους μήνες.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω εξισώσεων παραμένει φυσικά ο στόχος της δημοσκοπικής ανόδου του κόμματος, που, εκτός από το βασικότερο στοίχημα της ηγεσίας, συνιστά ρεαλιστικά και την πλέον κομβική παράμετρο των εξελίξεων.

Μήνυμα εξωστρέφειας

Από οργανωτικής πλευράς, το ΚΙΝΑΛ «ανέβασε στροφές» το τελευταίο δίμηνο, επιχειρώντας να καλύψει και το χαμένο έδαφος λόγω πανδημίας. Οι περιοδείες της κ. Γεννηματά καθώς και η σειρά τηλεδιασκέψεων με φορείς και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου επιχειρήθηκε να στείλουν μήνυμα εξωστρέφειας αλλά και κινητοποίησης – προσέλκυσης νέων προσώπων. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Χαρ. Τρικούπη φαίνεται να επενδύει αρκετά και στη νεοσυσταθείσα Νεολαία του ΚΙΝΑΛ, ενόψει του πρώτου συνεδρίου της τον χειμώνα.

Το σύνολο των κινήσεων, που θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, παραπέμπει σε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ισχυρή εσωτερική δομή, που αποτελούσε άλλωστε παγίως βασικό «όπλο» και του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ.

Σε εξωτερικό επίπεδο, είναι σαφές ότι η οικονομία θα αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπολίτευσης του ΚΙΝΑΛ, που μετά την αμιγώς υγειονομική φάση της πανδημίας έχει ανεβάσει εκ νέου, κατακόρυφα, τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στενή αναμένεται να είναι η παρακολούθηση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή οξεία τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, η οποία σημείωσε πως «η ανασυγκρότηση στην οικονομία δεν μπορεί να γίνει επί ερειπίων» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για σύσταση κυβερνητικής επιτροπής, ενώ, όπως τόνισε, το ζήτημα απαιτεί «διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς».

Στην αντίπερα όχθη, το νέο δεδομένο είναι ότι η επερχόμενη πολιτική… σεζόν φαίνεται πως βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και όχι υπό διαρκή προσπάθεια προσέγγισης, όπως κύλησε ο πρώτος χρόνος μετά τις εκλογές, σε μια μονομαχία που αναμένεται να κλιμακωθεί κατά τη σχεδόν «παράλληλη» διεξαγωγή συνεδρίου και συνδιάσκεψης το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή