Χωρίς αίθουσες η προσχολική εκπαίδευση

Χωρίς αίθουσες η προσχολική εκπαίδευση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρία χρόνια μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, τα σχολεία της πρωτεύουσας δεν θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν για ακόμα μία φορά λόγω έλλειψης αιθουσών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων λείπουν πάνω από 100 αίθουσες διδασκαλίας για να μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο. Σε σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο δήμος για την εξεύρεση αιθουσών, κατατέθηκαν 20 προσφορές για μίσθωση κτιρίων, εκ των οποίων όμως μόνο μία πληρούσε τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας. 

Προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση, ο Δήμος Αθηναίων προσανατολίζεται στην τοποθέτηση προκάτ αιθουσών σε τρία οικόπεδα τα οποία είναι διαθέσιμα. Ακόμα και έτσι όμως θα δημιουργηθούν περίπου 15 επιπλέον αίθουσες, ενώ για να λειτουργήσει πλήρως η προσχολική εκπαίδευση απαιτούνται 120 και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόλις 9 διαθέσιμες.

«Αναζητούμε λύσεις αλλά είναι πολύ δύσκολο στην Αθήνα να βρεθούν χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις όπως π.χ. να έχουν τον απαιτούμενο προαύλιο χώρο. Ισως απλώς στην Αθήνα να μην υπάρχουν τέτοιοι χώροι, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε από άλλη σκοπιά το θέμα» τονίζει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας κ. Μανόλης Καλαμπόκας.

Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 6.000 παιδιά ηλικίας από 4-6 ετών τα οποία θα έπρεπε να παρακολουθήσουν προνήπιο και νηπιαγωγείο υποχρεωτικά, ωστόσο οι ανάγκες αυτές είναι αδύνατον να καλυφθούν.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από δύο εβδομάδες αναστέλλεται για 1 έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε πέντε δήμους: Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης. Τυπικά, σε όλη την υπόλοιπη χώρα θα εφαρμοστεί. Οπως αναφέρεται στην τροπολογία «όλως εξαιρετικά, αναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου (σ.σ. της νομοθεσίας)». Παρά το γεγονός ότι  ο Δήμος Αθηναίων ήταν πλήρως ανέτοιμος να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, πριν από ένα χρόνο τριμερής επιτροπή που είχε συσταθεί για να διερευνήσει το θέμα έκρινε θετικά. «Παρά την αρνητική θέση του δήμου υπήρξε κατά πλειοψηφία θετική εισήγηση προς την Κεντρική Διοίκηση για τον Δήμο Αθηναίων όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου» σημειώνει ο κ. Καλαμπόκας.

Στον Δήμο Αθηναίων δεν σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα από γονείς που ζητούν να πληροφορηθούν τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουν. «Μας λένε ότι υπάρχει νομοθεσία απαλλαγής. Ομως σε όλη την Ελλάδα τα παιδιά θα πάνε προνήπιο και στην Αθήνα όχι; Είναι λογικό αυτό; Και αν μετά κάποια χρόνια μας ρωτήσουν γιατί το παιδί δεν παρακολούθησε, εμείς θα τρέχουμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ολοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση» λέει στην «Κ» η κ. Ντίνα Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή