Ποδήλατο τώρα και για ΑμεΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βόλτα με ποδήλατο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι πια απαγορευμένος καρπός, ούτε ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Με την πρώτη διάταξη ποδηλάτου για ΑμεΑ που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και πολλοί συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να απολαμβάνουν ποδηλατικές βόλτες με συγγενείς ή φίλους. Με αυτό τον τρόπο και τα άτομα αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν στην εμπειρία της μετακίνησης με ποδήλατο, που αναπτύσσεται και στη χώρα μας.

Το πρώτο πανελλαδικά ποδήλατο για ΑμεΑ παρουσιάστηκε χθες στον ποδηλατόδρομο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έργο στο πλαίσιο του προγράμματος CHANGE. Οπως σημειώνουν οι συντελεστές του προγράμματος, «πρόκειται για μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, που προβλέπει τη συμμετοχή των ΑμεΑ σε μια συλλογική εμπειρία, στη βόλτα με ποδήλατο με κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο (προβλέπεται θέση συνοδού-οδηγού), που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν απαγορευτική». Η διάταξη περιλαμβάνει θέση συνοδού-οδηγού του ποδηλάτου, ο οποίος χρησιμοποιεί και τα πετάλια για να κινείται το τροχοφόρο, ενώ υπάρχει και ηλεκτρική υποβοήθηση. Το ηλεκτρικό αυτό ποδήλατο, ανάλογα με το φορτιστή που φέρει, μπορεί να προσφέρει αυτονομία 30 χλμ. (μικρός φορτιστής), 60 χλμ. (μεσαίος φορτιστής, όπως αυτός που διαθέτει το ποδήλατο που παρουσιάστηκε) και 70-100 χλμ. (μεγάλος φορτιστής). Η φόρτιση μπορεί να γίνει και σε ένα συμβατικό, οικιακό ρευματοδότη (πρίζα).

Αξιοσημείωτο είναι πως το ποδήλατο θα διατεθεί δωρεάν για διάρκεια ενός έτους στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παραπληγικών. «Συγχαρητήρια στο ΑΠΘ και σ’ όλους τους εταίρους του έργου, που σκέφτηκαν και προσφέρουν ένα δημοφιλές, μεταφορικό μέσο για ΑμεΑ σε κοινόχρηστη χρήση. Ειλικρινά ευχαριστούμε για τα δύο αμαξίδια, που δίνουν την δυνατότητα στα ΑμεΑ, να βγουν από το σπίτι τους και με τον συνοδό τους να απολαύσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση μ’ ένα από τα πιο όμορφα μεταφορικά μέσα», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Αυγουστίδης.

Για την πραγματοποίηση «ενός μικρού πρώτου βήματος προς τη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου τοπίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας», μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και συντονιστής του έργου CHANGE, Γιάννης Πολίτης. «Στόχος μας είναι η διεύρυνση της χρήσης του συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων και από μέλη κοινοτήτων για τις οποίες το ποδήλατο αποτελεί δυσπρόσιτο ή και απαγορευτικό μέσο, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία», συμπλήρωσε.

Στόχος του προγράμματος CHANGE είναι να αλλάξει τις συνήθειες και τις επιλογές μετακίνησης στις αστικές περιοχές –προτάσσοντας τα ποδήλατα κοινής χρήσης– μέσω της ανάδειξης σύγχρονων τεχνολογιών, προωθώντας, παράλληλα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η «Lever ΑΕ- Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες».

«Αλλαγή νοοτροπίας»

Το ποδήλατο-αμαξίδιο για άτομα με αναπηρία αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα και δημιουργήθηκε από την εταιρεία BRAINBOX. «Σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης», σημείωσε η διπλ. μηχανικός Αρτεμις Μαργαριτίδου, εκ μέρους της εταιρείας Lever A.E. Ο κ. Γιώργος Βουλγαρούδης, CEO της BRAINBOX, υπογράμμισε πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα πρώτα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ, που θα διατεθούν μάλιστα σε αρμόδιους φορείς προκειμένου με τη σειρά τους να τα διαθέσουν στα μέλη τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή