Η πανδημία ενισχύει τον τουρισμό στη Γερμανία

Η πανδημία ενισχύει τον τουρισμό στη Γερμανία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον διεθνή τουρισμό παρά από τον εγχώριο, αναμένεται να πληγούν πιο βαθιά από το σοκ που βιώνει ο κλάδος λόγω της πανδημίας, και σε αυτές πρώτη κατατάσσεται η Ελλάδα και ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως επισημαίνει η Capital Economics σε έκθεσή της.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί επίσημα σε συνδυασμό με την πολύ προσεκτική στάση που τηρούν οι τουρίστες σε ό,τι αφορά την επιλογή του προορισμού των διακοπών τους, είναι πιθανό να «χτυπήσουν» έντονα αυτές τις τρεις χώρες, σημειώνει. Αντίθετα, η Γερμανία ενδέχεται να αποδειχθεί ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της «βουτιάς» του τουρισμού στην περιοχή της Ευρωζώνης, καθώς έχει συγκριτικά μικρό αριθμό ξένων τουριστών, ενώ αναμένεται να δεχθεί ώθηση και από την επιλογή των Γερμανών για «διακοπές στο σπίτι» (staycation).

Με βάση τη μέτρηση που χρησιμοποιούν η Eurostat, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο ΟΟΣΑ για την άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ (άθροισμα της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται λόγω της τουριστικής κατανάλωσης, συν τους καθαρούς φόρους στα προϊόντα και τις εισαγωγές που σχετίζονται με αυτήν), ο τουρισμός σε όρους ΑΕΠ είναι πιο σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς συμβάλλει με ποσοστό άνω του 8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ και κάτω του 4% στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Αυτό όμως δεν λέει ολόκληρη την… ιστορία, καθώς ο τουρισμός αυξάνει επίσης έμμεσα το ΑΕΠ, όπως τονίζει ο οίκος. Λαμβάνοντας έτσι υπόψη, μεταξύ άλλων, και τις έμμεσες επιπτώσεις, όπως οι σχετικές με τον τουρισμό επενδύσεις και οι κυβερνητικές δαπάνες, η Ελλάδα είναι και πάλι στην πρώτη θέση, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της, ενώ στην Ισπανία συμβάλλει στο 14%, στην Ιταλία στο 13%, στη Γερμανία το 9% και στη Γαλλία στο 8,5%.

Αν και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ήδη στην Ισπανία καθώς και σε άλλες χώρες, ωστόσο η Capital Economics εκτιμά πως εάν δεν υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας, κατά τους προσεχείς μήνες οι αριθμοί τουριστών στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να αυξηθούν προς τα πιο κανονικά επίπεδα για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Ομως, οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από ξένους τουρίστες, όπως η Ελλάδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν βραδύτερη ανάκαμψη. Οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να επιβάλουν περιορισμούς στα διεθνή παρά στα εγχώρια ταξίδια, και αυτό θα μπορούσε να κάνει τους παραθεριστές πιο προσεκτικούς να ταξιδέψουν εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics, η συμβολή του ξένου τουρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα, σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ, καθώς φτάνει το 14%, με την Πορτογαλία να ακολουθεί, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στο αντίθετο άκρο, με λίγο περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ να προέρχεται από ξένους τουρίστες. Δεδομένου ότι οι Γερμανοί τουρίστες συνήθως δαπανούν περίπου το 2,5% του ΑΕΠ σε άλλες χώρες, πολύ περισσότερο από ό,τι οι ξένοι τουρίστες ξοδεύουν στη Γερμανία, η χώρα θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει περισσότερα από όσα θα χάσει από την πτώση του διεθνούς τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή