Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/08/20)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές αγορές χρυσού στη Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), οι Γερμανοί αγόρασαν ασυνήθιστα πολύ χρυσό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους: Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο αγόρασαν ράβδους και νομίσματα συνολικού βάρους 83,5 τόνων, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Πρόκειται για διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αντιθέτως, σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση για χρυσό με τη μορφή ράβδων και νομισμάτων μειώθηκε, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 17%, σε σχεδόν 400 τόνους. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, υπάρχει μια «σαφής διαφοροποίηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης»: Οι πωλήσεις μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και αυξήθηκαν στη Δύση. Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στις αγορές που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού, ο χρυσός θεωρείται ασφαλής επένδυση. Πριν από λίγες ημέρες, η τιμή του έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, στα 1.944,71 δολάρια η ουγγιά.

Κοκαΐνη αντί για μπανάνες ανακάλυψαν οι τελωνειακοί

Σημαντική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών ανέδειξαν οι έλεγχοι του τμήματος δίωξης λαθρεμπορίου των τελωνείων. Μέσω του συστήματος ανάλυσης κινδύνου, επιλέχθηκε να ελεγχθεί με το σύστημα X-Ray κοντέινερ που είχε δηλωθεί ότι περιέχει μπανάνες. Το φορτίο προερχόταν από τη Νότια Αμερική και είχε προορισμό χώρα των δυτικών Βαλκανίων. Το σύστημα εντόπισε ύποπτο υλικό και έγινε φυσικός έλεγχος, κατά τον οποίο με τη βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή Αξελ εντοπίστηκαν 60 πακέτα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 70,5 κιλών. Τα ναρκωτικά ήταν επιμελώς κρυμμένα στον εσωτερικό χώρο του κοντέινερ και συγκεκριμένα στα ψυκτικά μηχανήματα.

Ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων από την Κομισιόν

Οι γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Deutsche Telekom και SAP συμφώνησαν με την Κομισιόν να αναλάβουν την κατασκευή μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας λογισμικού που θα επιτρέπει στις εφαρμογές ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Οι δύο εταιρείες, σχεδιάστριες της γερμανικής Corona-Warn-App η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς έχει περισσότερα από 16 εκατ. downloads, είχαν προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής «πύλης» προειδοποιήσεων για νέα κρούσματα μεταξύ των εθνικών εφαρμογών, με στόχο την εξασφάλιση ασφαλέστερων ταξιδιών.

Εφαρμογή για εικονικές επενδύσεις σε ακίνητα

Εάν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να σκέφτεται πιθανές επενδύσεις σε ακίνητα ακινήτων αν είχε το απαιτούμενο κεφάλαιο, η νέα εφαρμογή-παιχνίδι Landlord GO δίνει τη λύση. Στην περίπτωση της Αθήνας, είναι ήδη 6.785 παίκτες εγγεγραμμένοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συμφωνίες για εικονικές ιδιοκτησίες άνω των 25.622 ακινήτων στην πρωτεύουσα, συχνά ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, η γνώση μιας περιοχής μπορεί να αποβεί χρήσιμη για την αποκόμιση μεγάλων κερδών. Το Landlord Go χρησιμοποιεί βάση δεδομένων με λεπτομέρειες για πάνω από 500 εκατ. ακίνητα παγκοσμίως. Οι παίκτες αποκομίζουν κέρδη από τις πωλήσεις ή την ενοικίαση.

Το… σπάταλο παρελθόν της Creta Farms

Αποκαλύψεις αναμένονται στην υπόθεση της Creta Farms μετά και το πόρισμα δικανικού ελέγχου της Deloitte που παραδόθηκε στους αρμοδίους προ ολίγων ημερών και δείχνει κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με αυτό το δεδομένο και με τις εταιρικές πράξεις να έχουν πάρει τον δρόμο τους για την εξυγίανση της εταιρείας, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και κατά προσώπων στο προσεχές διάστημα. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι τα μεγάλα θέματα αφορούν την Αμερική, τη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί από την EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για ερευνητική εργασία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά και αυξήσεις κεφαλαίων που υλοποιήθηκαν με αγνώστου προελεύσεως πόρους. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρουν νομικοί, η εξυγίανση της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας δεν θα επηρεαστεί από αυτά τα θέματα, αλλά αναμένεται να εγερθούν αξιώσεις από τους μετόχους που ζημιώθηκαν από πρακτικές του παρελθόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή