Εκεί ήταν ο παράδεισος…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο δρόμους έχει η ζωή» είπε στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Ο ένας είναι στην κόλαση, ο καπιταλισμός. Ο άλλος είναι στον παράδεισο!». Λογικώς υπονοούσε τον κομμουνιστικό παράδεισο, για την προστασία του οποίου η Ανατολική Γερμανία είχε χτίσει κοτζάμ τείχος, για να μην μπαίνουν λαθραία οι κατατρεγμένοι του καπιταλισμού. Κατά την ΚΝΕ το τείχος του Βερολίνου ήταν κάτι σαν το αντίστοιχο του Εβρου· μέτρο αποτροπής της μετανάστευσης.

Ο κ. Παφίλης ξεσπάθωσε κατά του καπιταλισμού μετά την αποστροφή του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ότι «εμείς είμαστε με τον καπιταλισμό υπερήφανα και καθαρά. Εσείς με τον κομμουνισμό. Κανένα πρόβλημα. Ολοι οι άλλοι είναι “in between” (σ.σ.: στο ενδιάμεσο)» (Βουλή 27.7.2020). Η δήλωση όμως του κ. Γεωργιάδη είχε και δευτερογενείς αντιδράσεις. Ξεσπάθωσε και ο αρθρογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Γιώργος Σταματόπουλος: «Το να δηλώνεις έτσι άκριτα και ανερυθρίαστα ότι είσαι με τον καπιταλισμό σημαίνει αυτόματα ότι αποδέχεσαι όλα τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί αυτή η οικονομική θεωρία και πρακτική. Παραδέχεσαι ότι είσαι ένα κτήνος, διότι με κτηνωδίες και σφαγές επικράτησε ο καπιταλισμός στην ανθρωπότητα» (28.7.2020).

Λογικώς, ένας πιστός που «δηλώνει έτσι άκριτα και ανερυθρίαστα ότι είναι με τον Χριστιανισμό ή το Ισλάμ σημαίνει αυτόματα ότι αποδέχεται όλα τα εγκλήματα στα οποία έχουν προβεί αυτές οι θρησκείες»· την Ιερά Εξέταση, την Τζιχάντ, τις Σταυροφορίες, την Σαρία κ.λπ. Ολα τα ιδεολογήματα, ακόμη κι αυτά που είχαν στο επίκεντρο την αγάπη, έφτιαξαν καρκινώματα, φανατικούς που μακέλεψαν τον κόσμο. Εξαιρούνται τα κομμουνιστικά καθεστώτα, που δολοφόνησαν τους περισσότερους (αριθμητικώς) στην Ιστορία, αλλά έχουν το ηθικό πλεονέκτημα. Ο Στάλιν, ο Μάο, ο Πολ Ποτ δολοφόνησαν εκατομμύρια, αλλά για το καλό μας· της ανθρωπότητας εν γένει και συνεπώς για καθένα από εμάς.

Δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης του καπιταλισμού, αλλά στα 300 χρόνια (χονδρικώς) της ύπαρξής του έγιναν πολλά. Υπήρξε εκμετάλλευση, αν και δεν ήταν χειρότερη από τα προηγούμενα συστήματα· φεουδαρχικό και δουλοκτητικό. Εγιναν εγκλήματα· αν και δεν ήταν περισσότερα από όσα διέπραξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στα 60 χρόνια που κυριάρχησαν σε κάποιες περιοχές του πλανήτη. Ο καπιταλισμός απέχει πολύ από τον «παράδεισο» που οποιοσδήποτε μπορεί να έχει στον νου του, αλλά μοιάζει παράδεισος αν σκεφτεί κανείς τα άλλα οικονομικά συστήματα που προτάθηκαν. Οσοι δεν το πιστεύουν, ας ρωτήσουν εκείνους που έζησαν την κόλαση του υπαρκτού. Εχουν πολλά να διηγηθούν οι Αλβανοί και Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν στον καπιταλισμό. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και το σημαντικότερο: μόνο σε αυτό το σύστημα επιτρέπεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή