Σύγκρουση με φόντο τα κρούσματα

Σύγκρουση με φόντο τα κρούσματα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανεβάζει και τον «πολιτικό πυρετό», με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει με την ανάρτησή του στα social media τη γεωμετρική αναβάθμιση των αντιπολιτευτικών τόνων που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο θέμα. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου να καταλήξει στην τακτική του «σκληρού ροκ», υπενθυμίζοντας τη στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πριν και μετά το lockdown. «Η περίοδος χάριτος τελείωσε», τονίζουν πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του κόμματος να χρεώνει πολιτική σκοπιμότητα στο Μαξίμου.

«Με τις πανηγυρικές εμφανίσεις τους και τη βιασύνη του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, έσπευσαν να δημιουργήσουν εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Εξέπεμπαν διαρκώς μηνύματα αντιφατικά, που ανέτρεψαν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συλλογικής αναγκαιότητας για τη διατήρηση των μέτρων προστασίας. Ταυτόχρονα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να μετατρέψουν την επιτυχία σε φιάσκο», έγραψε στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είχε τρεις μήνες για να σχεδιάσει το άνοιγμα του τουρισμού. «Αντί να επιβάλουν για κάθε τουρίστα που έρχεται από όλες τις πύλες εισόδου υποχρεωτικά αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως δηλαδή επέβαλαν μόνο στον Προμαχώνα, υιοθέτησαν τελικά διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου. Εκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αφορμή για να εξαπολύσει τη σφοδρή επίθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόφαση να αυξηθεί η πληρότητα των πλοίων από 65% σε 80%. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλη πολιτική», την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να συνωστίζονται στα ΜΜΜ. «Μετά από όλα αυτά, το να εμφανίζεται με τη σκούρα μάσκα ο αρμόδιος υφυπουργός, για να κάνει ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπογραμμίζοντας ξανά και ξανά την ατομική ευθύνη, είναι τουλάχιστον προκλητικό. Η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήγοντας πως «τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν».

Σε ανάλογα υψηλούς τόνους ήρθε και η απάντηση από τον Στέλιο Πέτσα, τονίζοντας πως ο Αλέξη Τσίπρας παραμένει «ανεύθυνα ίδιος». «Αγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός χαρακτηρίζουν την ανάρτησή του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «διαστρεβλώνει μικρόψυχα την πραγματικότητα και σπεκουλάρει πάνω στην ανασφάλεια που δημιουργεί η πρωτοφανής υγειονομική κρίση». Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τη δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ «θερινό δηλητήριο που πέφτει στο κενό», σημειώνοντας πως σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης, «οι πολίτες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν…”».

Αιχμές Τσακαλώτου, απάντηση Πολάκη

Περίοδο φαινομενικής εσωκομματικής νηνεμίας περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Ευκλ. Τσακαλώτος, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ήρθε για άλλη μία φορά να ταράξει τα νερά. Σε μια περίοδο όπου η «ομπρέλα» των στελεχών που συνθέτουν την αριστερή πτέρυγα είναι διευρυμένη, ο τέως υπουργός παρουσιάζει τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα. Η μετατόπιση προς το Κέντρο είναι φανερό πως ενοχλεί πολύ τον κ. Τσακαλώτο χαρακτηρίζοντάς την «αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική». Αφήνοντας αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική που ασκείται, αναφέρει πως «δεν γίνεται να κάνεις ηγεμονική τη θέση σου για το κράτος, τις λειτουργίες των μηχανισμών του (ιδεολογικών, κατασταλτικών κ.λπ.), αν ο λόγος σου περιορίζεται στο ότι πρέπει να φύγουν οι κακοί για να έρθουν οι καλοί». Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής των «53+» έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής συνεδρίου με ψηφιακό τρόπο. Παράλληλα χτύπησε καμπανάκι προς τον Αλ. Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι ένα κόμμα συλλογικό: «Προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι». Το debate δεν άργησε να ξεκινήσει, με τον Π. Πολάκη να απαντά μέσω Facebook: «Ευκλείδη, εγώ δεν θέλω μόνο να “διαφημίζουμε” το ηθικό πλεονέκτημα! Το έχουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε! ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή