Νέοι περιορισμοί και έλεγχοι κατά της Covid-19

Νέοι περιορισμοί και έλεγχοι κατά της Covid-19

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης θα εφαρμόζει εφεξής η κυβέρνηση σε περιοχές με υψηλή μετάδοση του κορωνοϊού. Τη σχετική απόφαση θα λαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τον επιδημιολογικό κίνδυνο της κάθε περιοχής. Αυτό τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε νέα μέτρα ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παράταση έως τις 31 Αυγούστου του ορίου των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες). Το όριο αυτό αφορά τόσο τον χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και τις δεξιώσεις αυτών.

Τονίζοντας ότι μία βασική πηγή ανησυχίας αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι τα χερσαία σύνορά της και η διέλευση από αυτά Ελλήνων πολιτών αλλά και ατόμων με άδεια παραμονής στη χώρα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα απαγορεύεται η διέλευση από τα σύνορα της Κακαβιάς, από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ., ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα, κλιμάκιο για εργαστηριακούς ελέγχους θα υπάρχει μόνιμα στο σημείο.

Επιπλέον, από τις 16 Αυγούστου όσοι εισέρχονται στη χώρα από την Αλβανία (Κακαβιά) θα υποχρεούνται να μείνουν σε επταήμερη απομόνωση κατ’ οίκον.

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS για τη μετακίνηση εκτός σπιτιού για ειδικές ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά εργαλεία στη φαρέτρα της και τα οποία εξετάζονται ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα επαναφοράς των SMS.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε, «δεν νομίζω ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι απαραίτητος» και πρόσθεσε, «πρόκειται για ένα τελικού σταδίου μέτρο που γονατίζει την κοινωνία». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, εφόσον εφαρμόζονται, είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση. Επέστησε την προσοχή για άλλη μία φορά στην υποχρέωση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, διευκρινίζοντας ότι αυτές προστατεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τις «ασπίδες» προσώπου.

Εκκληση προς νέους

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυναν έκκληση προς τους νέους να μη θεωρούν εαυτούς άτρωτους από τον κορωνοϊό και να «βγουν μπροστά» σε αυτή την προσπάθεια για «να περιφρουρήσουν ό,τι σημαντικό έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα».

Τέλος, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Το Πάσχα κάναμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα, κλεισμένοι στο σπίτι, μακριά από τις εκκλησίες και τα αγαπημένα πρόσωπα. Τώρα απλά θέλουμε να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα προστασίας: χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και όριο παρευρισκομένων μέσα στις εκκλησίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή