Ανασχηματισμός: Ντόμινο αλλαγών σε επίπεδο γενικών γραμματέων

Ανασχηματισμός: Ντόμινο αλλαγών σε επίπεδο γενικών γραμματέων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανασχηματισμός είχε συνολικά και 14 νέους ή με νέες αρμοδιότητες γενικούς γραμματείς και ειδικούς γραμματείς, ενδεικτικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση και στη δομή των υπουργείων, ώστε να λειτουργήσει η κυβέρνηση με τον τρόπο που έχει στο μυαλό του. Σημαντική αναβάθμιση αποτελεί ο ορισμός του Θανάση Κοντογεώργη στη θέση του γενικού γραμματέα συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που προέκυψε κατόπιν ενοποίησης γραμματειών. Ο κ. Κοντογεώργης ήταν μέχρι σήμερα γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών.

Από εκεί και πέρα νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ο Ιωάννης Κυριακού που αναλαμβάνει γ.γ. Βιομηχανίας, στη θέση του Πελοπίδα Καλλίρη. Πρόκειται για άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το ΕΣΠΑ και είχε στενή συνεργασία με τον Ακη Σκέρτσο από την εποχή του ΣΕΒ. Στο υπουργείο παραμένουν, αλλά με εσωτερικές μετακινήσεις, η κ. Νίκη Δανδόλου, στη θέση της ειδικής γραμματέως Κοινωνικού Ταμείου η οποία έχει γνώσεις των ευρωπαϊκών θεμάτων και ο Γιώργος Ζερβός, ειδικός γραμματέας ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο Εξωτερικών ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης παραμένει αλλά στην ενοποιημένη πλέον θέση του γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού. Στο υπουργείο Υγείας εισέρχεται ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπλοκή στα θέματα της πανδημίας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πρόταση του Βασίλη Κικίλια, καθώς μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ.

Τέλος, υποβάθμιση θεωρείται η μετακίνηση της Βίκυς Λοΐζου από την Προεδρία της Κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Η κ. Λοΐζου καταλαμβάνει ουσιαστικά τη θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο κ. Κώστας Λούλης, για τον οποίο είχε δημιουργηθεί πολιτική αντιπαράθεση για το πτυχίο του.

Ολοι οι υπόλοιποι γενικοί γραμματείς παραμένουν ως είχαν στις θέσεις τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο αρχικό πλάνο του Μαξίμου είχε συζητηθεί η αναβάθμιση τουλάχιστον τεσσάρων γενικών γραμματέων. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην αναβαθμίσει κανέναν, καθώς κρίθηκε πως κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργούσε ανισορροπίες. Οι αλλαγές άλλωστε που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν και το στοιχείο της απόλυτης ισορροπίας, καθώς πλην των όσων κρίθηκαν απολύτως απαραίτητα δεν άλλαξε τίποτε άλλο, παραπέμποντας τις γενικευμένες αλλαγές για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή