Aυγουστιάτικα «μποφόρ» στον ΣΥΡΙΖΑ

Aυγουστιάτικα «μποφόρ» στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυγουστιάτικες εσωκομματικές διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρούν ότι ο προσυνεδριακός διάλογος παραμένει ζωντανός παρά το γεγονός πως πολλά στελέχη ετοιμάζονται ήδη να κάνουν ένα καλοκαιρινό διάλειμμα. Το debate Τσακαλώτου – Πολάκη ήταν το πρελούδιο όσων θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο, με «προεδρικούς» και «κομματικούς» να αισιοδοξούν για την αύξηση των δυνάμεών τους ενόψει της τελικής αναμέτρησης του συνεδρίου. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, αναδεικνύοντας μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Εποχή» κυρίως τα αριστερά ταυτοτικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή Χανίων. Στέλεχος της κίνησης των «53+», μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε «πολιτική απρέπεια» την απάντηση μέσω Facebook του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, θυμίζοντας πως υπάρχουν τα θεσμοθετημένα όργανα στα οποία μπορεί να γίνει ο διάλογος και να λυθούν οι όποιες διαφωνίες.

Η στάση του Παύλου Πολάκη καταδεικνύει πως το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις δύο βασικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αργήσει να έρθει. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο βουλευτής από την Κρήτη φέρεται να έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο στο κόμμα, στηρίζοντας απόλυτα και χωρίς αστερίσκους τον Νίκο Παππά και επιχειρώντας με τη στάση του να τραβήξει μαζί του ένα κομμάτι της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου εξακολουθεί να είναι βαρύ, κυρίως από το γεγονός ότι αρκετά στελέχη περιμέναν ο Αλέξης Τσίπρας να εκμεταλλευθεί το momentum και να απομακρύνει έστω και προσωρινά –μέσω ενός ανασχηματισμού τον Ιούλιο– τον τέως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής από το πόστο του στον τομέα της οικονομίας. Σε τρεις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει προκριθεί ομόφωνα η χρήση όλων των ένδικων μέσων από τον πάλαι ποτέ «αντ’ αυτού» του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να περάσει στην αντεπίθεση στον «πόλεμο της κασέτας».

Στην Κουμουνδούρου παλεύουν να δείξουν πως θα διεκδικήσουν πολύ σύντομα τη διακυβέρνηση της χώρας, ωστόσο τα δημοσκοπικά ποσοστά και η τωρινή εικόνα του κόμματος προς τα έξω δεν πείθουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιμέρους διαφωνίες είναι αρκετές και καταγράφονται ακόμα και μεταξύ στελεχών που ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οπτική του Νίκου Βούτση σε σχέση με την αναφορά «περί μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο επικεφαλής των «53+», στην ίδια συνέντευξη, είχε χαρακτηρίσει «αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική» αυτή την προσπάθεια, ενώ ο τέως πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως «δεν πρόκειται για μια μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πρόκειται για μια στοιχειώδη αναφορά και εναρμόνιση με τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, έτσι ώστε η Αριστερά να μπορέσει να δώσει μια νέα ελπίδα στη μεγάλη σύγκρουση η οποία υπάρχει στα επίδικα παγκοσμίως και οξύνεται». Οσον αφορά τη συζήτηση για το κόμμα, προ και μετά του 2012, ο κ. Βούτσης συμφώνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως «είναι απολύτως λάθος και διχαστικό αυτό που μπαίνει από ορισμένες πλευρές και κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ που αντιδιαστέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον ΣΥΡΙΖΑ του 35%. Αυτό δεν λειτουργεί καλά στην προσυνεδριακή συζήτηση».

Είναι πολλά τα στελέχη, πάντως, που, κρατώντας χαμηλούς τόνους, επιθυμούν να δείξουν πως τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε μια σειρά λαθών και εμφανίζεται «στριμωγμένη» στη διαχείριση της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με οδηγό τον Αλέξη Τσίπρα οφείλει να αρπάξει την ευκαιρία για ουσιαστική αντιπολίτευση και να μη χαθεί μέσα σε εσωκομματικές έριδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή