Σε ένατη αναδιάρθρωση χρέους προχωράει η Αργεντινή

Σε ένατη αναδιάρθρωση χρέους προχωράει η Αργεντινή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από περίπου οκτώ μήνες σχοινοτενών διαπραγματεύσεων, η Αργεντινή κατέληξε  σε συμφωνία με τους σημαντικότερους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους της ύψους 65 δισ. δολαρίων. Η πάλαι ποτέ πλούσια χώρα της Λατινικής Αμερικής τελεί και πάλι υπό πτώχευση από τον Μάιο, την ένατη στην ιστορία της. Παράλληλα βρίσκεται, επίσης, και σε καθεστώς μνημονίου που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ από το 2018 όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού Μαουρίσιο Μάκρι συνήψε δάνειο ύψους 44 δισ. δολαρίων. Προστίθεται, έτσι, μία ακόμη στη μακρά σειρά αναδιαρθρώσεων του αργεντίνικου χρέους που, ωστόσο, φαίνεται πως έχει ήδη εγκριθεί από σημαντική μερίδα ομολογιούχων. Εν ολίγοις, η αναδιάρθρωση δεν αναμένεται να αποκλείσει εκ νέου τη χώρα από τις διεθνείς χρηματαγορές όπως συνέβη με τη δραματική πτώχευσή της στα τέλη του 2001.

Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες όπως εκείνες ανάμεσα σε μερίδα funds που ζητούσαν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο και στην άλλοτε κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες, πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου της χώρας που έχει απλή συνωνυμία με τον σημερινό πρόεδρο. Στις διαμάχες αυτές έδωσε τέλος το 2016 ο Μαουρίσιο Μάκρι, διάδοχος της Κριστίνα Φερνάντες, όταν αποφάσισε να αποπληρώσει στο ακέραιο τα εν λόγω funds.

Ο Μαρτίν Γκουζμάν, υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης Αλμπέρτο Φερνάντες, που προέκυψε από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, απέρριψε προσφάτως προτάσεις μερίδας των ομολογιούχων επισημαίνοντας ότι «θα υπέβαλαν την κοινωνία της Αργεντινής σε νέες πιέσεις». Στη συνέχεια, όμως, συναίνεσε σε ορισμένες τροποποιήσεις των όρων που διέπουν τα υπό αναδιάρθρωση ομόλογα όπως και στην εσπευσμένη καταβολή ορισμένων πληρωμών. Οπως τονίζει το Reuters, μετά κάποιες καθοριστικές παραχωρήσεις επέτυχε τη συμφωνία που, ωστόσο, πρέπει να ψηφισθεί και να εγκριθεί από τους ομολογιούχους. Θεωρητικά είναι δυνατόν να προβάλει βέτο κάποια μερίδα πιστωτών και να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, δεν διαφαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο καθώς έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία ποσοστό των ομολογιούχων της τάξεως τουλάχιστον του 50% ώς 60%. Το ποσοστό αυτό δίνει σαφώς στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να τροποποιήσει ένα μέρος των όρων αποπληρωμής των ομολόγων. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εάν και εφόσον ψηφισθεί, η συμφωνία αναδιάρθρωσης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις του Μπουένος Αϊρες για το χρέος της χώρας. Η Αργεντινή θα αρχίσει τώρα νέες συνομιλίες με το ΔΝΤ καθώς η κυβέρνηση Αλμπέρτο Φερνάντες έχει ζητήσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου της με αναβολή όσων δόσεων λήγουν στη διάρκεια της διετίας 2021-2023. Παράλληλα, όμως, ζητεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής να μη συνοδεύεται από σκληρά μέτρα λιτότητας. Θα έχει, άλλωστε, τη δυνατότητα εφεξής να επικεντρωθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της οικονομίας της Αργεντινής όπως υποσχέθηκε προεκλογικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ένας από τους υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού στον κόσμο, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου που έχουν οδηγήσει σε μια υπερβολική ανατίμηση της επίσημης ισοτιμίας του νομίσματος αλλά και τρία συναπτά έτη ύφεσης.

Η πανδημία βρήκε την Αργεντινή σε βαθύτατη ύφεση και με ένα δυσβάσταχτο χρέος. Περιέπλεξε, έτσι, περαιτέρω τα προβλήματα της οικονομίας της, ενώ οδήγησε επανειλημμένως σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και τους πιστωτές της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή