«Παιχνίδια» στα άδυτα του Twitter

«Παιχνίδια» στα άδυτα του Twitter

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γκράχαμ Αϊβαν Κλαρκ άρχισε από νωρίς τις διαδικτυακές «σκανταλιές». Σε ηλικία 10 ετών έπαιζε το παιχνίδι Minecraft για να αποφύγει τη δυστυχία της οικογενειακής του ζωής, όπως έλεγε σε φίλους. Στο Minecraft έγινε ειδήμων της απάτης, εκδηλώνοντας ευερέθιστο χαρακτήρα και εξαπατώντας τους συμπαίκτες του.

Στα 15 του έγινε μέλος φόρουμ αποτελούμενου από χάκερ, ενώ στα 16 του μετακινήθηκε στον κόσμο του κρυπτονομίσματος bitcoin, όπου φέρεται να συμμετείχε στην κλοπή 856.000 δολαρίων σε κρυπτονόμισμα, παρότι ουδέποτε αντιμετώπισε δίωξη για την πράξη του. Σε δημοσιεύσεις του στο Instagram λίγο αργότερα, ο Κλαρκ εμφανιζόταν συχνά με πανάκριβα αθλητικά παπούτσια και χρυσά ρολόγια Rolex.

Οι διαδικτυακές αταξίες του 17χρονου πήραν τέλος, όμως, την Παρασκευή, μετά τη σύλληψή του σε διαμέρισμα της Τάμπα στη Φλόριντα. Η εισαγγελία του άσκησε δίωξη ως «εγκεφάλου» της διείσδυσης τον περασμένο μήνα σε λογαριασμούς επιφανών Αμερικανών στο Twitter, όπως των Μπαράκ Ομπάμα, Κάνιε Γουέστ, Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

«Παιχνίδια» στα άδυτα του Twitter-1
H κυβερνοεπίθεση κατά του Twitter, στην οποία ενέχεται ο Κλαρκ, εξαπολύθηκε στις 15 Ιουλίου (φωτ. Jim Wilson/The New York Times). 

Η σύλληψή του δημιουργεί ερωτήματα για το πώς κάποιος τόσο νέος μπορεί να διεισδύσει στα εσωτερικά δίκτυα μιας εκ των πλέον προηγμένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ. Ο Κλαρκ, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνεργάσθηκε με δύο άλλους, ήταν ο επικεφαλής της ενέργειας και αντιμετωπίζει σήμερα 30 κακουργήματα και θα δικασθεί ως ενήλικας.

Γνωστοί του Κλαρκ τον περιγράφουν ως προβληματικό, με δύσκολη σχέση με την οικογένειά του. Περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Διαδίκτυο, όπου έμαθε να πείθει χρήστες να του προωθούν χρήματα, φωτογραφίες και πληροφορίες. «Με εξαπάτησε για μικρό χρηματικό ποσό όταν ήμουν μικρός», λέει ο 19χρονος Κόλμπι Μιντς, που έπεσε θύμα απάτης 50 δολαρίων από τον Κλαρκ μέσω του Minecraft το 2016.

Ο Κλαρκ και η αδελφή του μεγάλωσαν στην Τάμπα με τη Ρωσίδα μετανάστρια μητέρα τους, η οποία εργάζεται σήμερα ως κτηματομεσίτρια. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο Κλαρκ ήταν 7 ετών. Ο μικρός αγαπούσε ιδιαίτερα τον σκύλο του και αντιπαθούσε το σχολείο, όπου είχε ελάχιστους φίλους. Στις διαδικτυακές του αλληλεπιδράσεις, ο Κλαρκ εμφάνιζε ακραίες συναισθηματικές μεταπτώσεις, με ξαφνικά ξεσπάσματα οργής για ασήμαντες αφορμές.

Το 2016, ο Κλαρκ δημιούργησε κανάλι στο YouTube, όπου απέκτησε χιλιάδες τηλεθεατές, διαπρέποντας σε βίαιη εκδοχή του Minecraft. Λίγους μήνες αργότερα, πρότεινε σε 21χρονο φοιτητή τη χρήση του «ονόματός» του στο παιχνίδι, έναντι 100 δολαρίων. Παρότι ο φοιτητής κατέβαλε το ποσόν, ο Κλαρκ τον μπλόκαρε, εισπράττοντας τα χρήματα.

Σύντομα, τα ενδιαφέροντα του Κλαρκ επεκτάθηκαν στα κρυπτονομίσματα, υιοθετώντας την πλασματική ταυτότητα επιτυχημένου «χρηματιστή» κρυπτονομισμάτων. Κατά τη διάρκεια της «θητείας» του αυτής, ο Κλαρκ έμαθε πώς να υποκλέπτει τηλεφωνικούς αριθμούς επίδοξων θυμάτων του και να διεισδύει στους τραπεζικούς λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, που ήταν συνδεμένοι με τους αριθμούς αυτούς, αφαιρώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή